Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Grupa KONČAR na JobFairu - Uspjeh KONČARA oslonjen na domaće STEM stručnjake Istaknuto

Grupa KONČAR na JobFairu - Uspjeh KONČARA oslonjen na domaće STEM stručnjake

Generalni sponzor JobFaira predstavio je članice svoje grupe studentima tehnoloških fakulteta, a upravo su ti diplomanti najzaslužniji za uspjehe Grupe KONČAR.

Grupa KONČAR  je kao generalni sponzor podržala 17. izdanje JobFaira. Najveći domaći neto izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici, tračničkom prijevozu i digitalnim rješenjima tako nastavlja tradiciju akademske izvrsnosti i ulaganja u obrazovanje.

Među 110 tvrtki, KONČAR se predstavio studentima kao visokotehnološki proizvođač koji proizvode i rješenja razvija samostalno, isključivo u Hrvatskoj i to s timom domaćih stručnjaka. KONČAR te domaće talente u velikoj mjeri razvija još od studentskih dana. Stoga je logični nastavak ove filozofije predstavljanje značajnog dijela društava unutar grupe brojnim studentima koji su 8. i 9. svibnja pohodili Mozaik Event Centar u Zagrebu kako bi se predstavile najsuvremenije tehnologije iz poslovnog portfelja.

 

KONCAR-otvor-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-2.jpg

 

KONČAR je na svom izložbenom prostoru predstavio neke od ključnih značajki svojeg svakodnevnog profesionalnog i društvenog djelovanja, a studentima dao jasnu sliku za kojim profilom zaposlenika traga.

 

Predstavljena i nova članica Grupe KONČAR

S više od 5.200 zaposlenika, Grupa KONČAR je jedan od najvećih domaćih poslodavaca, a na međunarodnom planu je prepoznatljiv sinonim za dugotrajnost, inovativnost i kvalitetu. Odnedavno je članicom Grupe KONČAR postala tvrtka Dalekovod, a drugog dana sajma predavač Tomislav Ciglenečki održao je predavanje „Mentorska snaga u gradnji budućnosti“ kojim je studentima približio novu članicu Grupe. 

Na svom predavanju predstavio je individualizirani interni sustav osposobljavanja koji provode kroz dobro razrađen proces mentoriranja, a kojim prenose specifična znanja i vještine na nove naraštaje.

 

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch.jpg

 

Ovaj sustav osposobljavanja potaknut je činjenicom da u sklopu obrazovnog sustava trenutačno ne postoje usmjerenja koja bi obrazovala i usavršavala mlade ljude za zanimanja kao što su, primjerice, monteri dalekovoda.

 

Zelena energetska tranzicija kao fokus i prilika

Osim nove članice, predstavljena su i ostala prisutna društva Grupe KONČAR: DigitalDistributivni i specijalni transformatoriElektrična vozilaGeneratori i motoriInstitut za elektrotehnikuInženjering Mjerni transformatori. Iz perspektive cjelokupne Grupe KONČAR, profesije budućnosti svakako će pratiti sve intenzivniji društveno-gospodarski razvoj te trend zelene energetske tranzicije i digitalne transformacije, odnosno novu eru šireg tehnološkog razvoja industrije, tržišta i društva u cjelini.

Već sada u svim industrijama postoji osjetni porast potražnje za kadrovima koji posjeduju napredna ICT znanja i vještine, a to je posljedica potrebe za radnim mjestima u segmentu razvoja i nadzora umjetne inteligencije, ali i u čitavom nizu ekonomskih područja. U kontekstu Grupe KONČAR inženjeri umjetne inteligencije, financijsko-tehnološki inženjeri, specijalisti za automatizaciju te stručnjaci za cyber sigurnost, razvoj aplikacija i softvera, obnovljive izvore energije i digitalnu transformaciju neke su od profesija za kojima će tvrtka imati još veću potrebu u budućnosti.

 

KONCAR-otvor-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-3.jpg

 

Već sada iznimno velik i značajan udio kadra Grupe čine upravo inženjeri elektrotehnike i strojarstva, doktori i magistri znanosti, koje KONČAR samostalno obrazuje i razvija još od njihovih studentskih dana. I što je još važnije, velik broj končarevaca svojim znanjima pruža daljnji doprinos visokom obrazovanju, u ulozi aktivnih predavača i voditelja laboratorijskih vježbi na najkonkurentnijim domaćim fakultetima.Suradnju s akademskom zajednicom i tradiciju znanstveno-stručne razmjene KONČAR njeguje još od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Kako ističu iz KONČARA, ova kvalitetna suradnja mora nastaviti stvarati znanstveno-stručni okvir za praćenje, ali i postavljanje novih tehnoloških trendova kroz obrazovanje novih generacija upravo u spomenutim smjerovima.

 

Studentski programi

U sklopu istaknute tradicionalne suradnje s akademskom zajednicom, KONČAR već dugi niz godina omogućuje velikom broju studenata da se upoznaju s radom njegovih društava već za vrijeme studija. Dodatna znanja mogu steći na studentskim praksama, a velik se dio njih naposljetku i zaposli u društvima Grupe KONČAR. Velika važnost pritom se daje i strukovnim školama te su laboratoriji i tvornice otvorene njihovim profesorima.

Također, KONČAR istovremeno financijski i potrebnom opremom, poput novih računala, podržava najveća natjecanja strukovnih škola, ali i natjecanja učenika u robotici, matematici, fizici i sličnim predmetima i izvan granica Hrvatske.

 

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-5.jpg

 

Svim tim naporima KONČAR je stigao do statusa jednog od najpoželjnijih domaćih poslodavaca, a s 5.200 zaposlenih je jedan i od najvećih. Zahvaljujući upravo takvim ljudima, KONČAR je danas najveći hrvatski neto izvoznik koji posluje na 130 tržišta diljem svijeta, te je u trenutnom razdoblju zelene tranzicije jedan od najrelevantnijih europskih proizvođača. Nastup na Job Fairu logičan je nastavak takvog djelovanja jer KONČAR i dalje ima potrebu za dodatnim širenjem kapaciteta te samim time i zapošljavanjem dodatnog kadra.

KONČARU, ali i drugim hrvatskim tehnološkim tvrtkama otvara se velika prilika. Zelena energetska tranzicija na području Europe istovremeno predstavlja povijesnu priliku, ali i izazov jer smo suočeni s nikad većom potražnjom za visokotehnološkom opremom i rješenjima, posebice u segmentu prijenosa i distribucije električne energije.

 

Tradicija ulaganja KONČARA u obrazovanje

Grupa KONČAR je kroz svoju stoljetnu povijest ugled izgradila upravo na tradiciji akademske izvrsnosti – njegujući kulturu znanja i neprekidnog usavršavanja te u suradnji s najrelevantnijim domaćim školama i fakultetima. Ova desetljećima duga suradnja traje i danas, a središnju ulogu u njoj ima upravo FER, koji je obrazovao, izgradio i odgojio čitave generacije končarevaca.

 

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-4.jpg

 

Među njima se ističu brojni doktori i magistri znanosti, uvelike zaslužni za liderski status i uspjeh KONČARA kojim se danas ponosimo. Mnogi od njih svoj doprinos visokom obrazovanju pružaju i danas – i to upravo na FER-u, u ulozi aktivnih predavača i voditelja laboratorijskih vježbi. Zahvaljujući tome, KONČAR tradicionalno zapošljava i razvija perspektivne mlade kadrove koji su naposljetku zaslužni i za ono čime se Grupa najviše ponosi – vrhunskim proizvodima stvorenim isključivo vlastitim znanjem i rješenjima za tržišta diljem svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next