Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prva Appleova pobjeda protiv digitalnih oglašivača u Europi Istaknuto

Prva Appleova pobjeda protiv digitalnih oglašivača u Europi

Apple je ostvario prvu pobjedu u okršaju u Francuskoj oko primjene povećane razine zaštite korisničke privatnosti u operativnom sustavu za mobilne uređaje iOS14.

Agencija zadužena za regulaciju tržišnog natjecanja u toj državi odbila je zahtjev skupina koje lobiraju za oglašivački sektor online kojim je zatraženo blokiranje Appleovih alata koji priječe ili ograničavaju praćenje korisnika.

Apple je prošlog lipnja najavio kako razvojnim programerima koji koriste njegovu softversku platformu namjerava uvesti stroža pravila o transparentnosti prikupljanja podataka. U međuvremenu je primjena tih pravila - koja predviđa traženje dozvole korisnika za omogućavanje praćenja za oglase u iOS-u 14 - odgođena.

Istrazi nije kraj

Naime, u listopadu 2020. godine regulatornoj agenciji poslan je zahtjev za uklanjanje tih mjera jer su u suprotnosti s antitrust zakonima. Ali, u Autorité de la concurrence su stali na stranu Applea, ustvrdivši kako nova značajka ne zlorabi dominantnu tržišnu poziciju te tvrtke. Odluku su donijeli nakon istrage i konzultacije s regulatornim tijelom zaduženim za zaštitu podataka.

No, to nije kraj priče. Kako piše Engadget, ta će agencija provesti dublju istragu kako bi provjerila da li Apple koristi nove mjere kako bi pogodovao sam sebi, na štetu drugih sudionika tržišnog natjecanja. Između ostalog, istražit će je li Apple podjednako strog prema sebi kao i prema drugima kad je riječ o zaštiti privatnosti.

Ipak, ova je odluka poraz za one koji žele zaustaviti Appleova nastojanja koja bi mogla umanjiti prihode od digitalnog oglašavanja. U Europskoj su uniji već na snazi zakoni o zaštiti privatnosti stroži nego drugdje u svijetu. Europski regulatori ne čine se skloni popuštanju.

Koga to žulja, pitate se? Pa, Facebook je već ušao u otvoreni rat s Appleom objavom oglasa u novinama u Sjedinjenim Državama kojima su napali nove mjere, a u pripremi je i tužba zbog nepoštenog tržišnog natjecanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next