Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI e-novation: Tko će dobiti Teslino jaje za hi-tech inovacije? Istaknuto

VIDI e-novation: Tko će dobiti Teslino jaje za hi-tech inovacije?

Sve je spremno za dodjelu nagrada pobjednicima natječaja za najbolje tehnološke inovacije VIDI e-novation 2019. Hotel Esplanade 5.12. od 11 sati ponovno će ugostiti vrhunske keynote govornike, intrigantnu panel raspravu te svečanu dodjelu nagrada Zlatno, Srebrno i Brončano Teslino jaje za vrhunske inovacije koje je odabrao deseteročlani žiri s renomiranim imenima. U sklopu događanja predstavit će se i novi projekt naše tehnološko medijske kuće VIDI Project X.

Desetoročlani žiri, sastavljen od inženjera, znanstvenika, istraživača i poduzetnika s bogatim poslovnim, znanstvenim i životnim iskustvom, strogom je selekcijom između rekordno pristiglih 50 prijava odabrao pobjednike natječaja Vidi e-novation 2019., kojeg uz podršku Instituta Ruđer Bošković i pod motom „Sanjaj i ostvari“ organizira tehnološka medijska kuća Vidi.

Ono na što možemo biti izuzetno ponosni veliki su poslovni uspjesi naših prijašnjih dobitnika poput tehnološkog inovatora koji je okupio svjetsku automobilsku elitu, Mate Rimca, iznimno uspješne tvrtke za mobilni development Nanobit i tvrtke koja se bavi embedded developmentom Bytelab. Mate Rimac i Matija Puškar iz Bytelaba dio su ovogodišnjeg žirija, čime su nakon uspješnog razvoja svojih projekata došli u situaciju procjenjivati mnogobrojne pristigle prijave za VIDI e-novation 2019.

Pobjednici natječaja kojim se traže najbolje hi-tech inovacije bit će proglašeni u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade u četvrtak 5. prosinca ove godine. Uz dodjelu nagrada „Teslino jaje“ tijekom svečanosti koja počinje u 11 sati, keynote predavanja održat će Mate Rimac (inovator i osnivač tvrtke Rimac Automobili), Gordan Lauc (inovator i osnivač uspješne bio-tech tvrtke Genos) i Ivanka Jerić (znanstvenica na Institutu Ruđer Bošković).

Na panel raspravi keynote govornicima pridružit će se i hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je osmislila svjetski inovativnu metodu učenja sviranja violine posvećene gluhima i osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

Panelisti će nam otkriti koji je to X faktor ključan kako bi se prošao put od ideje do ostvarivanja punog potencijala inovacije i zašto je inovacija bitan kotač u napretku znanosti, društva i poslovanja.

Natječaj VIDI e-novation utemeljen je 2005. godine kako bi potaknuo pojedince, tvrtke svih veličina i pripadnike akademske zajednice da prijave svoj tehnološki proizvod u formi dokaza koncepta ili potpuno zreloj fazi te pred stručnim žirijem pokažu po čemu je njihovo rješenje bolje i kvalitetnije od drugih trenutno dostupnih na tržištu. Natječaj je prepoznao i nagradio desetke inovacija malih start-upova, a danas uspješnih tehnoloških tvrtki poput Nanobita, SalePoda, ShoutEma, Bytelaba te mnogih drugih, ali i tvrtki poput Ericssona Nikole Tesle.

Jedna od takvih malih start-up tvrtki bila je i Rimac Automobili, čiji je osnivač i direktor Mate Rimac također jedan od tadašnjih dobitnika kojemu je to bila prva nagrada na natječaju koji je nagrađivao isključivo tehnološke inovacije. Stručni je žiri prepoznao njegove inovacije i ocijenio da imaju veliki potencijal za rast.

„Tko zna šta bi bilo da nije bilo Vidi natječaja, da nije bilo mog tadašnjeg profesora Vlainića u srednjoj školi koji me pogurao prema svemu tome, vjerojatno ne bi danas bilo ni Rimac automobila. Vidi e-novation mi je uvijek drag baš zbog toga što se sjetim kako je to bilo na početku jer još sam i tada imao velike planove, možda se to može zvati megalomanija ili ambicioznost, no taj natječaj mi je tada bio sigurno poticaj da idem dalje radit to što šta radim i pokazatelj da idem u pravom smjeru.“, o nagradi VIDI E-novation danas govori Rimac, koji je ujedno bio i jedan od inicijatora povratka natječaja nakon osam godina stanke.

Natječajem se traži inovatorska iskra, nova paradigma, jednostavna, ali originalna inovacija koja pojedinu novu tehnološku ideju ili novi koncept izdvaja od onog što već postoji i daje priliku tom proizvodu da se razvije u novi proizvod koji će na tržištu ostaviti bitan trag u području kojem je namijenjen.

Nagrada „Teslino jaje“ koja će biti dodijeljena najuspješnijim projektima u sklopu natjecanja VIDI e-novation, naziv je dobila prema danas poznatoj napravi za demonstraciju djelovanja okretnog magnetnog polja koju je osmislio i izradio slavni izumitelj Nikola Tesla.

Javni poziv na natječaj za VIDI e-novation zaključen je 31. listopada ove godine.

„Iznenadio nas je nevjerojatan interes za ovo priznanje koja nema nikakvu novčanu nagradu. U desetak dana pristiglo je 50 vrlo solidnih tehnoloških projekata za evaluaciju“, istaknuo je Tomislav Kotnik, glavni urednik časopisa Vidi i idejni začetnik nagrade e-novation.

Prijave je ocjenjivao deseteročlani žiri, sastavljen od inženjera, znanstvenika, istraživača i poduzetnika s bogatim poslovnim, znanstvenim i životnim iskustvom. Uz Matu Rimca u žiriju su bili Kristijan Zimmer (predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora), Tomislav Šmuc (voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja pri Institutu Ruđer Bošković), Matija Puškar (suosnivač tvrtke Bytelab, također prijašnji dobitnik nagrade), Dražen Oreščanin (suosnivač i direktor tvrtke Poslovna inteligencija), Darko Huljenić (direktor istraživanja u tvrtki Ericsson Nikola Tesla), Robert Likić (Medicinski fakultet Zagreb), Ninoslav Kurtalj (Brightcore Quantum), Dragana Kupres (voditeljica odjela za EU projekte u Hrvatskoj akademsko-istraživačkoj mreži CARNet), i Tomislav Kotnik (Vidi).

Osim dodjele nagrade Teslino jaje za najbolje hi-tech inovacije koju dodjeljuje stručni žiri natječaja, redakcija časopisa VIDI dodijelit će posebna priznanja VIDI Cool Tech ideja prijavljenim projektima koji trenutno ne zadovoljavaju stroge kriterije VIDI e-novationa, ali imaju dobre ideje s potencijalom da jednog dana prerastu u kvalitetne inovativne projekte.

Na svečanoj dodjeli će biti predstavljen i posebni projekt tehnološko medijske kuće VIDI - projekt X.

Povodom 25 godina postojanja tehnološke medijske kuće VIDI koja organizira izbor najperspektivnijih hrvatskih poslovnih programskih rješenja 50UP! u sklopu VIDI Awardsa odabrano je prvih 25 rješenja čiji odabir kao i uvijek do sada inspirira razvojne inženjere i management tvrtki da nastave rad na proizvodu i ponude još kvalitetniji te inovativniji konačni proizvod.

Suorganizatori i partneri natječaja Vidi e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković i Rimac Automobili. Tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam.

Posebni partner je Porsche Inter Auto te agencija HAMAG-BICRO.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next