Menu

„Jabuci“ cvjetaju ruže, dok Microsoft bilježi negativnu bilancu

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Za treći kvartal 2015. Apple je objavio "off the record books" profit od 49.6 milijardi dolara. Za razliku od fiskalne situacije u istom kvartalu prošle godine gdje je profit iznosio 37.4 milijardi američkih dolara, ova godina je bila uspješnija zahvaljujući 47.5 milijuna primjeraka prodanih iPhonea. Za razliku od iPhonea, nisu objavili prodaju Apple Watcha ali se procjenjuje da ona kreće oko milijardu američkih dolara. IPad bilježi pad, s 13.3 milijuna istog kvartala prošle godine na 10.9 u ovom kvartalu. Suprotna situacija je s prodajom Maca koji bilježi poveći rast sa 4.4 milijuna primjeraka prošle godine na 4.8 milijuna u ovom kvartalu.


Dok Jabuka bilježi ogroman uspjeh, Microsoft je obajvio kako imaju negativnu bilancu od 2.1 milijardi dolara u kvartalu. Za četvrti kvartal fiskalne godine objavili su prihod od 22.2 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali profit od 22.06 milijarde. Razlog padu je smanjenje u tržištu mobitela, te su izgubili 3.2 milijarde u kvartalu za razliku od istog razdoblja prošle godine kad je regularni profit iznosio 4.6 milijarde dolara.

Uz to, prodaja Windowsa pala je za 22 posto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, vidljiv je rast pretplatnika Officea 365 s 12.4 milijuna korisnika na 15.2 milijuna krajem ovog kvartala. Velika su očekivanja i od njihovog komercijalnog clouda gdje je objavljen rast prihoda od 88 posto u odnosu na period prošle godine. Kompanija u sljedeće dvije godine očekuje rast prihoda na 20 milijardi dolara u sektoru komercijalnog clouda. 

Postupan pad je i dalje prisutan u svijetu mobitela i suradnje sa Nokijom. Prihod je pao s 1.98 milijarde američkih dolara u prošlom kvartalu iste godine na 1.234 milijarde u ovom kvartalu. 

Uskoro će izaći i novi Windows 10 pa će se pokazati da li je ovaj kvartal bio samo zatišje pred buru.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next