Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Učenice hrvatskih srednjih škola upoznale se s prednostima odabira karijere u ICT industriji Istaknuto

Učenice hrvatskih srednjih škola upoznale se s prednostima odabira karijere u ICT industriji

Prema procjenama EU, veće zapošljavanje žena u ICT-u rezultiralo bi povećanjem godišnjeg EU BDP-a za 9 milijardi eura, pa je stoga vrlo važno iskoristiti svaku priliku za promoviranje te industrije među pripadnicama ljepšeg spola. U uredima tvrtke Microsoft Hrvatska održan je događaj DigiGirlz na kojem je sudjelovalo 90 učenica srednjih škola iz Varaždina, Koprivnice, Karlovca i Zagreba, kako bi se upoznale s modernim tehnologijama i doznale sve o prednostima odabira karijere u tehnološkim znanostima.

Tijekom cjelodnevnog DigiGirlz programa, zaposlenice Microsofta i IT stručnjakinje drugih kompanija držale su predavanja o budućnosti u ICT-u, uspješnom vođenju projekata, važnosti korištenja digitalnog marketinga, osnovama programiranja, te su podijelile i svoja osobna radna iskustva i savjete, a održan je i panel na kojem je tema bila moć i utjecaj žena u poslovanju.
Obzirom na procjenu da će u Europi do 2020. godine ICT-u nedostajati oko 825.000 radnih mjesta te na činjenicu da u ICT sektoru u EU trenutačno radi samo 30% žena, Microsoft provodi globalnu kampanju #Makewhatsnext kojoj je cilj smanjiti nesrazmjer među spolovima u ICT industriji i osnažiti nove generacije mladih žena znanjem i vještinama kako bi postale inovatorice u današnjoj digitalnoj eri.

U skoroj budućnosti će 90% poslova zahtijevati neku vrstu digitalnih vještina; u područjima inženjerstva, računovodstva, medicine, njege pacijenata, umjetnosti, arhitekture i mnogih drugih. Prema globalnim istraživanjima, samo 14,5% djevojaka u srednjoj školi kaže da žele graditi karijeru u IT-ju.

Procjene Svjetskog gospodarskog foruma kažu da, kada bismo nastavili ovakvim ritmom, nesrazmjer među spolovima, općenito u svim poslovima, mogao bi nestati tek 2133. godine. Prema istraživanjima organizacije The American Association of University Women, iz 2010. godine, 57% djevojaka vjeruje kako bi, u slučaju odabira STEM karijere, morale puno više raditi od muškaraca, da bi bile ozbiljno shvaćene.

DigiGirlz1 VIDIClanakVelika

Žene igraju vrlo važnu ulogu u promjenama vezanima uz globalnu ekonomiju pa je važno zainteresirati ih za tehnologiju i time ih učiniti još uspješnijima i utjecajnijima. Upravo je zato pokrenut program DigiGirlz, kao dio veće YouthSpark inicijative, kojom Microsoft podučava mlade o računarstvu, trendovima, kreiranju vlastitih poduzetničkih projekata, a do sada je njime obuhvaćeno više od 300 milijuna mladih širom svijeta. Ovakvi programi razvijaju u suradnji s državnim, akademskim i poslovnim sektorom pa su jučerašnje događanje podržali i uveličali svojom nazočnošću predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na DigiGirlz događaju je direktorica prodaje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kompanije Microsoft, Lejla Zukić-Krivdić, opisala kako je tekla njezina karijera u IT-ju dok su praktična predavanja ostalih IT stručnjakinja bila o korištenju moderne tehnologije, programiranju, usvajanju liderskih vještina, digitalnom marketingu i dr. Održane su demonstracije rada u programu Office kao i korištenja opcije Continuum putem koje telefoni postaju funkcionalni poput računala. Zanimljiva je bila i prezentacija programa Microsoft Kinect kojim računalo pomoću senzora može izmjeriti ljudsko tijelo o pokrete te prepoznati emocije. Posljednje predavanje, ono o najutjecajnijim ženama našeg doba, održala je Andrea Doko Jelušić iz AmChama.

DigiGirlz3 VIDIClanakVelika
Na panelu o utjecaju žena u ICT-u i poslovanju općenito govorilo se o važnosti usmjeravanja mladih žena prema STEM zanimanjima i razbijanja stereotipa da u visoko tehnološkim industrijama rade samo muškarci, kao i o nužnim vještinama za razvoj kreativnosti i inovacija. Naglašeno je i kako u poslu treba biti znatiželjan i ne bojati se neuspjeha, već tako učiti na greškama, što naposljetku dovodi do profesionalne izvrsnosti.

Nadamo se da je ovo događanje uvjerilo hrvatske učenice da ICT zanimanja nisu samo muška, te da su shvatile kako i one imaju veliku priliku školovati se za stručnjakinje u ovoj brzorastućoj industriji u kojoj će u Hrvatskoj i širom Europe vrlo lako naći dobro plaćen posao.

Izvor: Vidi.hr

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next