Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za primjenu u svijetu financija - Genius by InterCapital

Alati za primjenu u svijetu financija - Genius by InterCapital

Money, Money, Money

Genius je prva hrvatska robo-advisor aplikacija za investiranje. Genius će za osobu, pomoću algoritma, a uz ljudski nadzor, ulagati u razne fondove. Odabir fonda ovisi o razini rizika koju je Genius algoritam izračunao na temelju ispunjenog upitnika.

Diverzifikacija portfelja nikad nije bila lakša. Genius je aplikacija koja, nakon ispunjenog upitnika, predlaže i kreira investicijski portfelj, čiji je glavni cilj za korisnikovu razinu rizika ponuditi potencijal za najveći prinos.

U tom upitniku, između ostalog, pita nas i o iznosu jednokratne uplate, a zatim i koliko bismo bili spremni uplaćivati. No ono što je odlično kod Geniusa, a nama je svakako najdraža značajka, jest njegova fleksibilnost. Naime, nakon ispunjenog upitnika mi te iznose, učestalost uplata i sve druge detalje možemo mijenjati ovisno o našim potrebama i mogućnostima. Uplate mogu biti mjesečne, ali isto tako možemo uplaćivati kad god poželimo. Nema pravila ni obveza. Tako da ste slobodni uplatiti svaki mjesec, automitizirati mjesečnu uplatu, ali isto tako možete svakih četiri mjeseca uplatiti po deset eura. Odluka je isključivo na vama.

No nije Genius jedini takav alat u svijetu financija. U zadnje vrijeme se pojavio niz takvih i sličnih platformi. Od robo-advisora kao što je Genius do platformi za automatsko donošenje odluka o kupnji i prodaji dionica i dobara. Kako bismo saznali na koji način takve platforme funkcioniraju, obratili smo se Maji Menićanin iz tvrtke InterCapital, koja je i razvila aplikaciju Genius.

 

genius_by_intercapital_0.jpg

 

genius_by_intercapital_1.jpg

 

VIDI: Pojavio se niz AI platformi za automatsko donošenje odluka o kupnji i prodaji dionica i dobar. Na koji način te platforme funckioniraju?

Maja Menićanin: AI platforme za automatsko donošenje odluka o kupnji i prodaji dionica i dobara koriste napredne algoritme i tehnike strojnog učenja kako bi analizirale velike količine podataka iz različitih izvora, poput tržišnih pokazatelja, financijskih izvještaja, vijesti i društvenih medija. Osim spomenutog, mogu analizirati tržišne trendove, promjene cijena dionica, pa čak i performans ključnih investicija. Na temelju tih analiza, platforme generiraju signale ili preporuke o kupnji ili prodaji određenih dionica ili dobara.

Drugi način korištenja AI-a kod takvih platformi, odnosno, aplikacija može biti u user experience segmentu na način da na jednostavan način „nauči“ dovoljno podataka o korisniku kako bi mu dala bolji investicijski savjet, jer je nekad pogrešno postaviti pitanje: „Kako mogu zaraditi, primjerice, 10%?“, te je bolje početi od sebe i pitati se: „Koja je najbolja investicija i strategija za mene?“

VIDI: Što ih čini potencijalno boljom opcijom od ručnog, odnosno ljudskog donošenja odluka pri kupnji, odnosno prodaji dionica i dobara na tržištu?

Maja Menićanin: Prije svega, čovjek kao investitor nikad nije u potpunosti objektivan, te u donošenje odluka integrira neka svoja uvjerenja. Budući da AI platforme kod donošenja investicijskih odluka mogu eliminirati ljudske emocije, potencijalno mogu donositi racionalnije odluke, pa njihova objektivnost može biti velika prednost.

Ostale prednosti korištenja AI platformi mogu biti u brzini, preciznosti i sposobnosti analize ogromnih količina podataka u stvarnom vremenu. Ove platforme mogu otkriti uzorke i trendove koji bi mogli biti izvan dosega ljudskog analitičara.

VIDI: Postoje li negativne strane korištenja AI-a u te svrhe za krajnjeg korisnika, po vašem mišljenju?

Maja Menićanin: Postoje potencijalno negativne strane korištenja isključivo AI-a u kod donošenja financijskih odluka. Na primjer, postoji rizik od prevelike ovisnosti o tehnologiji. Ona može rezultirati nepredviđenim posljedicama ako algoritmi pogrešno interpretiraju podatke ili nisu adekvatno kalibrirani. Stoga su bitni kvalitetni izvori informacija za donošenje odluka. Također, moguće je da AI platforme pogrešno identificiraju uzorke ili donose odluke na temelju nepotpunih ili netočnih informacija. Osim toga, trgovanje i investiranje ne mora uvijek biti predvidljivo i racionalno, jer očekivanja i glasine mogu imati utjecaj na kretanje tržišta kao što to imaju i stvarne vijesti.

 

Maja Menićanin – InterCapital, Product Manager Genius by InterCapital

Nastavno na trendove mogla bi porasti potražnja za stručnjacima za podatkovnu analizu i razvoj AI algoritama dok bi se potreba za tradicionalnim poslovima u financijskom sektoru, poput analitičara ili brokera, mogla smanjiti. Međutim, isto tako, ljudska ekspertiza i nadzor i dalje će biti potrebni za interpretaciju rezultata AI platformi, kao i za prilagodbu strategija u skladu s promjenama na tržištu. Stoga, umjesto zamjene, više bi se moglo raditi o integraciji AI tehnologije u postojeće procese rada.

 

MajaMenicanin_pp_genius_by_intercapital_tema_ai_alati_za_itbizcrunch.jpg

 

Alternativa

Tickeron

Tickeron je platforma za trgovinu dionicama, ETF-ovima i slično koja koristi algoritme strojnog učenja za analizu ogromnih količina povijesnih podataka, ali i onih u stvarnom vremenu na financijskom tržištu. Njihovi AI roboti trebali bi moći identificirati uzorke, trendove i poveznice između događanja na tržištu sa cijenama dionica, te davati korisnicima prijedloge i obavijesti kako bi vodili njihove investicijske odluke. Iako smo prije testiranja platforme u recenzijama pročitali da je korisničko sučelje „user-friendly“, nama se ono nije činilo takvo. Stoga bismo ovu alternativu stavili u kategoriju „nije za apsolutne početnike“ jer neko znanje o ulaganju ipak trebate imati kako biste iskoristili puni potencijal ovog alata.

 

tickeron_1.png

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next