Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI i Reddit dogovorili treniranje AI-a na podacima korisnika Reddita Istaknuto

OpenAI i Reddit dogovorili treniranje AI-a na podacima korisnika Reddita

OpenAI je postigao dogovor s Redditom za korištenje podataka s ove društvene mreže za treniranje AI modela.

U blogu na stranici za odnose s javnošću OpenAI-a, tvrtka je rekla da će partnerstvo s Redditom omogućiti pristup "strukturiranom i jedinstvenom sadržaju u stvarnom vremenu" — npr. postovima i odgovorima — s Reddita, što će omogućiti njihovim alatima i modelima da "bolje razumiju i prikazuju" taj sadržaj. Sadržaj s Reddita bit će integriran u ChatGPT, popularnu konverzacijsku AI platformu OpenAI-a, a tvrtke će zajedno raditi na donošenju neodređenih novih "AI-omogućujućih značajki" kako korisnicima tako i moderatorima Reddita.

OpenAI će također postati reklamni partner Reddita.

"Reddit će graditi na OpenAI-ovoj platformi AI modela kako bi ostvario svoju snažnu viziju," napisao je OpenAI u postu. "Korištenje LLM-ova, ML-a i AI-a omogućuje Redditu da poboljša korisničko iskustvo za sve."

OpenAI ima nekoliko sličnih ugovora o licenciranju s davateljima sadržaja, od knjižnica medijskih materijala do novinskih izdavača. No, neobičan kut ovog dogovora je taj što Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, ima 8,7% udjela u Redditu, čime je treći najveći dioničar, i nekada je bio član upravnog odbora tvrtke.

U pokušaju da obeshrabri kritike, OpenAI navodi u svom priopćenju za javnost da, iako Altman ostaje dioničar Reddita, partnerstvo je "vodio OpenAI-ov COO [Brad Lightcap]" i "odobrio [OpenAI-ov] neovisni upravni odbor." (Napominjem da je Altman član upravnog odbora OpenAI-a; ipak, izuzeo se iz ove odluke, rekao je glasnogovornik OpenAI-a za portal TechCrunch.)

Reddit je učinio ugovore o licenciranju podataka sve centralnijim dijelom svoje strategije rasta dok navigira tržištem kao javna tvrtka.

pexels-brettjordan-5437588_1.jpg

U svom prospektu za IPO, Reddit je otkrio da ima ugovorne sporazume za licenciranje svojih podataka kupcima uključujući Google u vrijednosti većoj od 200 milijuna dolara. I, u svom prvom izvješću o zaradi kao javna tvrtka, Reddit je izvijestio o povećanju prihoda koji nije povezan s oglašavanjem od 450% na godišnjoj razini, što se uglavnom pripisuje tim sporazumima.

Dionice Reddita porasle su za 11% u produženom trgovanju nakon objave dogovora s OpenAI-om.

"Paradoks koji vidim je da, kako sve više sadržaja na internetu pišu strojevi, sve je veća vrijednost sadržaja koji dolazi od stvarnih ljudi," rekao je izvršni direktor Reddita Steve Huffman tijekom poziva tvrtke u ožujku. "A mi imamo gotovo dva desetljeća autentičnih razgovora."

Redditova platforma — koja ima preko milijardu postova i više od 16 milijardi komentara, a te brojke svakodnevno rastu zahvaljujući stotinama milijuna aktivnih korisnika — zlatni je rudnik za tvrtke koje se bave generativnom umjetnom inteligencijom, čiji modeli uče iz primjera sadržaja, poput teksta i slika, kako bi generirali novi, sličan sadržaj.

No, tvrtka bi se mogla suočiti s protivljenjem korisnika zabrinutih zbog načina na koji monetizira njihove podatke.

Poučno je pogledati Stack Overflow, forum za pitanja i odgovore za softverske developere, koji je nedavno sklopio ugovor s OpenAI-jem za opskrbu podacima za treniranje modela. U znak protesta, neki su korisnici izbrisali svoje najbolje ocijenjene odgovore na pitanja u zajednici. Međutim, Stack Overflow je vratio izbrisane postove i zabranio tim korisnicima pristup, tvrdeći da nisu u skladu s njegovim uvjetima korištenja.

Reddit je već izrazio svoje nezadovoljstvo jednim pokušajem da se korisnicima Reddita omogući veća kontrola nad vlastitim podacima.

Vana, startup izgrađen na blockchainu, pokušava pokrenuti podatkovni "DAO" (Digital Autonomous Organization) kako bi korisnicima Reddita omogućio zajedničko upravljanje njihovim podacima i odlučivanje o tome kako će ti kombinirani podaci biti korišteni (ili prodani). Reddit je zabranio Vana subreddit posvećen raspravi o DAO-u, optuživši tvrtku za "iskorištavanje" svojih kontrola izvoza podataka, u izjavi za TechCrunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next