Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Canva ostvaruje najveću akviziciju dosad u nastojanju da se suprotstavi Adobeu Istaknuto

Canva ostvaruje najveću akviziciju dosad u nastojanju da se suprotstavi Adobeu

Tvrtka Canva Inc. kupila je skup kreativnog softvera Affinity koji je popularan među korisnicima Maca, osiguravajući tako svoju najveću akviziciju do sada u nastojanju da se natječe s tvrtkom Adobe.

Dogovor, koji je kombinacija gotovine i dionica, vrijedan je "nekoliko stotina milijuna funti", rekao je suosnivač i glavni operativni direktor Canve Cliff Obrecht u intervjuu za Bloomberg u ponedjeljak. To je dosad najveći izdatak od strane najvrednije australske startup tvrtke, koja je procijenjena na 26 milijardi dolara u svojoj najnovijoj prodaji dionica, i označava prekretnicu u proširenju njenog asortimana profesionalnih alata.

Canvi se pridružuje cijeli tim od 90 ljudi iz tvrtke Serif sa sjedištem u Nottinghamu u Velikoj Britaniji. Serif je startup odgovoran za portfelj softvera za uređivanje fotografija, izdavaštvo i ilustracije Affinity. Aplikacije Affinityja bile su predstavljene u prezentacijama kreativnih proizvoda tvrtke Apple Inc. i "konačan su komad naše slagalice", rekao je Obrecht. Sada će se koristiti kao dodatak Canvinom izboru alata pogonjenih umjetnom inteligencijom dok australska tvrtka jača svoju ponudu online radnih prostora.

Osnovana prije otprilike deset godina, Canva je prerasla u najozbiljnijeg konkurenta Adobeu, dugogodišnjem dominantnom pružatelju softvera za grafičke profesionalce. Adobe je nedavno uveo značajke umjetne inteligencije u svoje proizvode, ali su njegove dionice pale više od 15% ove godine nakon što je u prosincu propao dogovor vrijedan 20 milijardi dolara za preuzimanje tvrtke Figma.

Investitori već dugo smatraju Canvu kandidatom za izlazak na burzu, iako tvrtka nije raspravljala o planovima za to. Nedavno je završila prodaju sekundarnih dionica u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, rekao je Obrecht.

Startup, koji se fokusirao na stvaranje jednostavnih proizvoda namijenjenih ljudima bez formalnog obrazovanja u dizajnu, premašio je godišnji prihod od 2,1 milijarde dolara i ima više od 175 milijuna korisnika. Dodao je preko 90 milijuna novih korisnika u proteklih 18 mjeseci, uz pomoć novih značajki umjetne inteligencije.

Australski startup sada je akvizirao ukupno sedam tvrtki u Europi, uključujući startup za vizualnu umjetnu inteligenciju Kaleido.ai i pružatelje slika Pexels i Pixabay, dok nastoji proširiti svoju prisutnost na kontinentu.

"To je tržište koje ima veliki potencijal i priliku", rekao je Obrecht, dodajući da je Canva prošle godine otvorila svoje europsko sjedište u Londonu. "Stvarno želimo dodatno uložiti u taj organski rast."

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next