Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Adobe nudi umjerenu prognozu prodaje unatoč rastućem optimizmu oko AI-a Istaknuto

Adobe nudi umjerenu prognozu prodaje unatoč rastućem optimizmu oko AI-a

Adobe Inc. pružio je prognozu prodaje koja je zadovoljila očekivanja analitičara, ali razočarala investitore koji su očekivali da će potražnja za njihovim alatima koji su potpomognuti umjetnom inteligencijom povećati prihode.

Prodaja će biti između 4,98 milijardi i 5,03 milijarde dolara u razdoblju koje završava u studenom, izjavila je kompanija sa sjedištem u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, u priopćenju objavljenom u četvrtak. Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, analitičari su prosječno predviđali 5 milijardi dolara. Profit, isključujući neke stavke, bit će do 4,15 dolara po dionici, u usporedbi s prosječnom procjenom od 4,06 dolara.

Adobe, dugogodišnji lider u kreativnom softveru za grafičke umjetnike, dodaje generativne značajke umjetne inteligencije u svoje proizvode. Navodeći nove alate, tvrtka povećava cijene svojih proizvoda od 1. studenog i naplaćivat će dodatne naknade za korisnike s naprednim AI značajkama. Analitičari očekuju da će nova cjenovna politika za AI brzo povećati prihod, a Jake Roberge, analitičar tvrtke William Bair, procjenjuje da će to povećanje iznositi više od 600 milijuna dolara tijekom sljedeće godine. Anurag Rana iz Bloomberg Intelligencea predviđa povećanje prodaje od 10% u prvoj godini dostupnosti.

„Ispuštamo novo doba AI-poboljšane kreativnosti diljem svijeta s inovacijama u našem portfelju proizvoda“, izjavio je izvršni direktor Shantanu Narayen u priopćenju.

Neki analitičari izrazili su oprez glede toga hoće li povećanje cijena utjecati na potražnju. „Vidimo veći rizik oko ovogodišnjeg povećanja cijena s obzirom na to da je tvrtka povećala cijene prije 18 mjeseci, a konkurentska situacija se brzo mijenja“, napisao je Tyler Radke, analitičar za tvrtku Citigroup, prije objave rezultata.

Tvrtka je izjavila da će prodaja u četvrtom fiskalnom kvartalu u odjelu Digitalnih medija, koji uključuje ponude poput Photoshopa, iznositi do 3,7 milijardi dolara, što nadmašuje prosječnu procjenu od 3,66 milijardi dolara. Prihod u odjelu Digitalnog iskustva, koji uključuje softver za marketing i analizu, bit će oko 1,26 milijardi dolara, što odgovara prosječnoj projekciji.

Cijena dionica gotovo se nije promijenila tijekom produženog trgovanja nakon zatvaranja na 552,16 dolara u New Yorku. Dionice su ove godine porasle za 64%.

Prodaja u trećem fiskalnom kvartalu porasla je za 10% na 4,89 milijardi dolara, što nadmašuje prosječnu projekciju od 4,87 milijardi dolara. Profit, isključujući neke stavke, iznosio je 4,09 dolara po dionici, u usporedbi s prosječnom procjenom od 3,98 dolara.

Prihod od digitalnih medija porastao je za 11% na 3,59 milijardi dolara u razdoblju zaključenom 1. rujna. Prodaja u odjelu Digitalnog iskustva skočila je za 10% na 1,23 milijarde dolara.

Tvrtka, koja se bori da zadrži svoje vodeće mjesto u kreativnom softveru, predložila je akviziciju dizajnerskog startupa Figma u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Taj plan komplicira temeljni pregled i potencijalni sudskim postupak od strane američkih regulatora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next