Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Panel o tome koliko je inteligentna umjetna inteligencija Istaknuto

Panel o tome koliko je inteligentna umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je dio naših života i tu činjenicu više ne možemo sporiti. Baš naprotiv – umjetna inteligencija će sve više utjecati na naše živote i jedino je pitanje, treba li nas sve to brinuti?

Može li AI ljudima oduzeti poslove? Može li razviti vlastitu svijest i postati samostalna? Zapravo, KOLIKO JE INTELIGENTNA UMJETNA INTELIGENCIJA? Odgovor su ponudili neki od vodećih stručnjaka na tu temu, na panelu u sklopu Sofascore Stadium meetupa, gdje su pričali o primjeni AI rješenja u kompanijama, njegovoj regulativi i prilikama koje nam se razvojem tehnologije otvaraju.


Karlo Knežević, voditelj tima za umjetnu inteligenciju u Sofascoreu, upozorio je da se danas jako malo priča o sigurnosti umjetne inteligenciji: ‘’AI Act je dobar pokušaj da se regulira utjecaj umjetne inteligencije, odnosno da se regulira razina rizika s obzirom na njenu primjenu, no i dalje je to skup lijepih želja”, tvrdi Knežević i dodaje: “AI je trenutno ‘hype’, kompanije to koriste već godinama. Ovo je fenomen o kojem ljudi ne znaju puno, prisutan je i određeni strah, a to je uvijek plodno tlo za stvaranje hypea”.

SOFASCORE STADIUM 2


Martina Silov, predsjednica CroAI udruge, zaključila je da iako je regulacija neminovna, najveća je bojazan da regulacija ne spriječi inovaciju.
Kada je u pitanju trenutni stupanj zastupljenosti AI-a u hrvatskom poslovnom ekosustavu, Martina zaključuje: “Kada pričamo o utjecaju AI-a na poslovanje kompanija, vrijeme je da prestanemo samo govoriti o umjetnoj inteligenciji, već je potrebno krenuti s implementacijom AI rješenja i alata kroz razne industrije; to će biti najveća promjena koju će doživjeti poslovni ekosustav. Benefite njihove primjene osjeti nekolicina naših kompanija, no vrijeme je da AI doživi puno širu primjenu s ciljem optimizacije poslovanja.”

Na pitanje hoćemo li ikada zbilja doživjeti tu promjenu, Bernard Ivezić, dugogodišnji tech novinar, suosnivač startupa RNDM i Unicorn Undergrounda dodaje: “AI je već sada u jako velikom broju hrvatskih firmi, kojima alati umjetne inteligencije poboljšavaju poslovanje, i vjerujem da u hrvatskom poslovnom svijetu postoji želja, ali uvođenje AI alata je težak i spor proces.”

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next