Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CEO tvrtke Ferrari provozao njihov prvi električni automobil Istaknuto

CEO tvrtke Ferrari provozao njihov prvi električni automobil

Prvi potpuno električni model tvrtke Ferrari bit će jedan od najiščekivanijih proizvoda u povijesti automobilske industrije, a Benedetto Vigna jedva čeka to.

Samo nemojte očekivati da će izvršni direktor puno otkriti o tom superautu prije nego što se pojavi krajem 2025. godine, s obzirom na to kako je Vigna nedavno odgovorio na pitanje o prvoj vožnji koju je imao u ranom prototipu.

„Jako mi se sviđa, i sretan sam jer ne možete vidjeti ono što vidim u svojim sjećanjima“, rekao je Vigna u ekskluzivnom intervjuu za Bloomberg Television s Francine Lacqua prošlog tjedna.

f3381b05-5af0-4a32-967f-63bbcb6280e4.jpg

Poznati proizvođač poznat po svojim 12-cilindarskim motorima puno očekuje od automobila koji je Vigna, 54-godišnjak, testirao u kolovozu na nepoznatoj lokaciji u Italiji. Izvršni direktor koji je prije dvije godine prešao iz proizvođača čipova STMicroelectronics rekao je da unutar Ferrarijevih redova nema oklijevanja da se udalje od svojih korijena.

„Postoji snažno oduševljenje, puno energije, inventivnosti u tvornici i u tehnologiji, u istraživanju i razvoju - svi su predani“, rekao je Vigna u intervjuu.

Baterije već počinju prodirati u Ferrarijevu ponudu, pri čemu hibridi čine 43% isporuka u drugom kvartalu.

Takav tempo usvajanja sugerira da je Ferrari možda podcijenio koliki će udio prodaje biti elektrificiran do kraja desetljeća. Tijekom svojeg dana kapitalnih tržišta u lipnju prošle godine, tvrtka je predviđala da će hibridi činiti oko 55% njihove ponude do 2026. godine.

Iako se prijelaz na električne automobile već godinama smatra ključnim za sektor, Ferrari i drugi proizvođači malih serija, uključujući Lamborghini, ispunjavaju uvjete za izuzeće od strožih emisijskih ograničenja u ključnim jurisdikcijama, uključujući Europu. Europska unija također radi na pravilima koja će omogućiti upotrebu e-goriva koja bi mogla spriječiti potpuni nestanak motora s unutarnjim izgaranjem.

Unatoč tome, proizvođači počinju osjećati pritisak nekih svojih imućnih potrošača koji žele uživati u traženim superautomobilima bez povećanja svojeg ugljičnog otiska. Lamborghini je u kolovozu predstavio koncept s četiri sjedala pod nazivom Lanzador, koji daje uvid u model koji je planiran za 2028. godinu.

Ferrari je odabrao strateškog dobavljača za baterijske ćelije, kojeg Vigna nije želio identificirati. Rekao je da je tvrtka svoj izbor temeljila na kompetenciji i vremenu koje će dobavljaču biti potrebno da „napravi nešto novo“.

Što se tiče onoga što će Ferrari raditi interno, Vigna je naveo baterijske pakete, motore, elektroniku i montažu. Električno vozilo će proći kroz „vrlo detaljan“ razvojni proces, s prototipnim modelima koji će se postupno razvijati u sve sofisticiranije prototipove, a potom će konačni proizvod biti predstavljen za dvije godine.

Ferrari gradi novu tvornicu za proizvodnju hibridnih i električnih superautomobila u Maranellu, sjevernoj Italiji, gdje je tvrtka smještena. Vigna je rekao da će radovi na toj lokaciji završiti do lipnja 2024. godine.

„Mogu vam reći ovo: Bit će jedinstveno“, rekao je izvršni direktor o prvom električnom vozilu tvrtke. „Bit će to pravi Ferrari“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next