Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google ulaže 2 milijuna dolara: umjetna inteligencija za sigurniji put do škole Istaknuto

Google ulaže 2 milijuna dolara: umjetna inteligencija za sigurniji put do škole

Prometne nesreće vodeći su uzrok smrti među djecom i mladima diljem svijeta. Statistika je poražavajuća - svakodnevno preko sto tisuća ljudi pogine ili zadobije teže ozljede u prometnoj nesreći. Zato je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda prepoloviti broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama do 2030. godine.

Da bi se smanjio broj prometnih nesreća, potrebno je znati gdje i kako djelovati - prvo utvrditi koje su ceste opasnije, na kojim dijelovima, u koje doba dana, obraćajući posebnu pozornost na ceste oko vrtića i škola.

Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture The International Road Assessment Programme iRAP, posvećena je spašavanju života eliminacijom visokorizičnih cesta diljem svijeta i osmislila je sustav ocjenjivanja za oznaku sigurnosti ceste. Na cesti ocijenjenoj s 1 zvjezdicom vjerojatnost prometne nesreće otprilike je 20 puta veća nego na cesti s 5 zvjezdica. Upravo ovu metriku iRAP-a za ocjenjivanje cestovne sigurnosti koristi i UN odnosno države članice za postizanje cilja umanjenja broja prometnih nesreća.

Sigurniji put do škole - uz pomoć hrvatskih istraživača
O važnosti ove teme govori i činjenica da je u rujnu ove godine Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila financiranje projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu. Voditelj međunarodnog konzorcija upravo je organizacija iRAP, a ukupno financiranje iznosi 2 milijuna dolara.

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijeniti će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu i podržati nadogradnje na cestama s najvećim rizikom. Ono što je posebno pozitivno u ovoj priči i na što osobito možemo biti ponosni je da u ovom svjetski prepoznatom projektu sudjeluju i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti.

“Prometne nezgode su vodeći uzrok smrtnosti radno sposobnog stanovništva. Svake godine preko milijun osoba pogine u prometu. Nažalost, posebno veliki društveni problem predstavlja smrtnost najmlađih. Svaki dan oko 500 djece pogine na putu do škole. U Vijetnamu prometne nezgode uzrokuju oko 50% smrtnosti adolescenata. Organizacija iRAP već dugi niz godina razvija metodologiju koja omogućava identificiranje najopasnijih segmenata prometne mreže. Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije. Važnost problema i kvaliteta našeg prijedloga uvrstili su nas među 15 projekata koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Naš projekt je globalni poduhvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF).” ističe prof. dr. sc. Siniša Šegvić, redoviti profesor Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave zagrebačkog FER-a.

FER surađuje s iRAP-om od 2019. godine, a najvažniji cilj suradnje je prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videa. Na ovom istraživačkom projektu kroz svoju će doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan. Glavno istraživačko pitanje jest možemo li i u kojoj mjeri metodama računalnog vida raspoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next