Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla priprema novi proces proizvodnje auta, mogao bi biti industrijsko otkriće Istaknuto

Tesla priprema novi proces proizvodnje auta, mogao bi biti industrijsko otkriće

Tesla je blizu implementacije novog postupka lijevanja koji bi mogao znatno smanjiti troškove i pojednostaviti proizvodnju vozila izvan mogućnosti ostalih u industriji.

Tesla se približava novom proizvodnom procesu koji bi mogao značajno smanjiti troškove i povećati proizvodnju svojih električnih vozila. Prema izvorima koji su govorili za Reuters, novi proces omogućit će proizvođaču automobila lijevati gotovo cijelu donju strukturu vozila kao jedan komad umjesto izrade oko 400 dijelova upotrebom konvencionalnih tehnika izrade automobila.

Teslin trenutni proces izrade popularnog SUV-a Model Y već uključuje jedinstvenu upotrebu masivnih preša visokog tlaka koje mogu oblikovati prednji i stražnji dio vozila. Tesla naziva ovaj proces „gigalijevanje“, što neki stručnjaci već smatraju vrlo učinkovitim i ekonomičnim u usporedbi s tvornicama drugih proizvođača automobila. No sada Tesla želi otići korak dalje.

Teslina tajna nova tehnika započinje s ažuriranim postupkom izrade kalupa koji, izvori govore Reutersu, koristi 3D tisak i industrijski pijesak. Kada se stvaraju kalupi od topljenog metala, mogu koštati milijune da bi se napravile jednostavne prilagodbe kada se skaliraju na veličinu vozila, pa se proizvođači automobila obično suzdržavaju od te opcije.

No Tesla ide naprijed s njom koristeći novu tehniku s pijeskom koja može graditi kalup sloj po sloj i olakšava naknadne promjene. Prema Reutersu, legure aluminija koje se koriste za proizvodnju lijevanja nisu se ponašale kako se očekivalo, ali stručnjaci za lijevanje promijenili su formulu legure i fino podesili procese hlađenja i toplinske obrade kako bi to funkcioniralo.

Ako im pođe za rukom, Tesla bi mogla lijevati cijelu donju strukturu u jednom komadu umjesto u dva ili više komada s trenutnim postupkom. Općenito, donje strukture vozila izrađuju se spajanjem dijelova zavarivanjem i ostavljanjem šupljeg nosivog okvira koji strukturalno pomaže vozilu u slučaju nesreće. No Tesla planira to učiniti jednim gigalijevanjem koristeći novi kalup koji uključuje 3D ispisane čvrste jezgre od pijeska unutra. Nakon lijevanja, pijesak se uklanja, ostavljajući isti šuplji nosivi okvir bez potrebe za zavarivanjem dijelova.

Izvještava se da nova tehnika lijevanja doseže kraj razvoja, ali uključuje i neke nove prepreke. Prvo, izvori su rekli da će Tesla trebati snažnije „gigapreše“; i to znatno većih veličina u usporedbi s već postojećim, veličine kuće. To također znači da će Tesla trebati više prostora kako bi smjestio ove nove preše. Drugo, pri većim tlakovima tehnika 3D ispisa pijeska možda neće funkcionirati. Druga opcija mogla bi uključivati sporo ubrizgavanje topljene legure kako bi se prilagodile jezgre od pijeska, ali to bi usporilo proizvodnju.

Ako Tesla uspije riješiti posljednje korake, to bi moglo biti ključno za ubrzanje njihovog procesa montaže. CEO tvrtke Tesla, Elon Musk, spomenuo je novi „neokvirni“ proizvodni proces kao dio svojeg trećeg Master Plan-a za tvrtku. Taj proces mogao bi ubrzati izradu automobila tako da počinje s lijevanjem jednog dijela, bojanjem samo onih dijelova koji trebaju biti obojeni, te montiranjem ostalih dijelova sve u jednom koraku.

Na mnogo većem razmjeru, Teslina proizvodna otkrića slična su tome kako je Apple prešao na unibody dizajn svojih prijenosnika - gdje cijela struktura proizvoda dolazi iz izrade jedne aluminijske ploče i štedi na troškovima montaže. Tesla, prema izvješćima, planira koristiti najnovije procese za svoj dugo očekivani električni automobil od 25.000 dolara, koji bi sada mogao izgledati kao Cybertruck. U međuvremenu, Tesla se bavi previše kompliciranim dizajnom i proizvodnim procesom Cybertrucka u kontrastu s ovime.

Tijekom Tesla Investor Day događaja u ožujku, Musk je opisao planove za smanjenje proizvodnih troškova svojih električnih vozila na pola - ako inženjering bude uspješan. Tvrtka je već smanjila cijene svojih vozila, uključujući Model S i X, što bi moglo značiti da potražnja usporava ili možda da Tesla očekuje da se njihov novi proces približava realizaciji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next