Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Twitter je od preuzimanja izgubio dvije trećine vrijednosti Istaknuto

Twitter je od preuzimanja izgubio dvije trećine vrijednosti Rawpixel

Vrijednost Twittera navodno je pala na oko 15 milijardi američkih dolara, tek nešto više od jedne trećine od 44 milijarde dolara koliko je Elon Musk platio za njega krajem listopada 2022.

Procjena se temelji na analizi tvrtke Fidelity o tome koliko vrijedi njihov udio u toj tvrtci.

Prema njihovoj procjeni, udio fonda Fidelity Blue Chip Growth u Twitteru s 28. travnja vrijedio je 6,6 milijuna USD. Taj je udio krajem listopada prošle godine, nedugo nakon Muskovog preuzimanja Twittera, vrijedio oko 19,7 mil. USD.

To je ujedno treći put kako je Fidelity smanjio vrijednost svog udjela na Twitteru, piše Wall Street Journal.

Dio X Holdings

Fidelityjev novi izračun postavlja procjenu ukupne vrijednosti Twittera na oko 15 mlrd. USD, odnosno oko trećine iznosa koji je za njega plaćen.

Twitter je u dokumentaciji Fidelityja identificiran kao X Holdings, holding tvrtke u Muskovom vlasništvu koja posjeduje X Corp., koja se spojila s Twitterom.

Zasad nije jasno kako je Fidelity došao do nove, niže vrijednosti Twittera i prima li od tvrtke bilo kakve informacije koje nisu dostupne široj javnosti.

Musk koji je akviziciju financirao uglavnom vlastitim sredstvima - ali se i zadužio za 13 mlrd. USD te natovario Twitteru godišnje obveze u iznosu od 1,5 mlrd. USD - priznao je kako je previše platio za popularnu društvenu mrežu.

Smanjio je troškove tako što se u kratkom roku riješio većine Twitterovih zaposlenika. Uz to, nije platio brojne račune pa su brojne tvrtke podigle tužbe kako bi se naplatile, piše Ars Tehnica.

Musk je u Twitter krajem ožujka nazvao "inverznim startupom" i priznao kako je vrijednost tvrtke pala na 20 mlrd. USD. Također je naveo kako "vidi jasan, ali težak put" prema budućoj procjeni tržišne vrijednosti od više od 250 mlrd. USD.

Sredinom travnja rekao je kako je ta tvrtka "otprilike na pozitivnoj nuli".

Kormilo Twittera nedavno je preuzela dosadašnja izvršna direktorica Comcast NBCUniversala Linda Yaccarino.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next