Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft na krilima umjetne inteligencije nadmašio očekivanja Istaknuto

Microsoft na krilima umjetne inteligencije nadmašio očekivanja

Microsoft je tijekom trećeg fiskalnog tromjesečja 2023. godine prihodima i zaradom nadmašio očekivanja analitičara, a prognoziraju i nastavak dobrih rezultata tijekom ovog kvartala.

Ostvarili su 2,45 američkih dolara zarade po dionici (prognoziralo se 2,23 USD), dok su prihodi bili 52,86 mlrd. USD (naspram 51,02 mlrd. USD).

U četvrtom fiskalnom tromjesečju šefica financija MicrosoftaAmy Hood očekuje prihod između 54,85 ​​i 55,85 mlrd. USD, što bi moglo donijeti rast od blizu sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Hood puno očekuje od implementacije umjetne inteligencije. Nastavit će ulaganja u infrastrukturu u računalnom oblaku, kako bi se prilagodili rastućoj potražnji.

Azure blagu posustao

Neto dobit porasla je za devet posto, na 18,3 mlrd. USD, a prihodi za sedam posto, na 52,86 mlrd. USD.

Odjel Intelligent Cloud, koji uključuje Azure, Enterprise Services, SQL Server i Windows Server, generirao je 22,08 mlrd. USD prihoda, uz porast od 16 posto. Prihod od Azurea i drugih usluga u oblaku porastao je za 27 posto, nešto manje negu u prethodnom kvartalu (31 posto).

Odjel za produktivnost i poslovne procese - u kojem su Dynamics, LinkedIn i Office - ostvario je prihod od 17,52 mlrd. USD, za 11 posto veći. Zabilježili su također 14 posto više prihoda od komercijalnih pretplata na softver Office 365.

Komunikacijska aplikacija Teams imala je više od 300 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. U prethodnom kvartalu bilo ih je 280 milijuna.

Segment više osobnih računala (uključuje Bing, Windows, Surface i Xbox), uprihodio je 13,26 mlrd. USD, uz pad od devet posto.

Bing sada ima više od 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno, a prihod od pretplata na igre približio se milijardi dolara, piše CNBC.

Prodaja licenci za operacijski sustav Windows proizvođačima uređaja pala je za 28 posto, ponajprije zbog rasta zaliha. U analitičkoj tvrtci Gartner procjenjuju kako su isporuke osobnih računala pale za 30 posto, slično misle i u tvrtci IDC. Ipak, za Microsoft je bila nešto bolja nego što se očekivalo.

Tijekom proteklog kvartala najavljeno je više milijardi dolara vrijedno ulaganje u tvrtku OpenAI, kao i ugradnja modela umjetne inteligencije u novu inačicu tražilice Bing i softver Microsoft 365 te razvoj vlastitih procesora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next