Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Isporuke PC-ja manje za gotovo trećinu, najteže pogođen Apple Istaknuto

Isporuke PC-ja manje za gotovo trećinu, najteže pogođen Apple

Isporuke osobnih računala na globalnoj razini pale su za gotovo trećinu tijekom prvog tromjesečja 2023. godine.

Od početka siječnja do kraja ožujka isporučeno je 56,9 milijuna PC-ja. Analitičari tvrtki Canalys i IDC za to su u zasebnim izvješćima okrivili slabu potražnju, viškove na skladištima i nepovoljno makroekonomsko okruženje općenito.

U Canalysu su procijenili kako je pad iznosio 33, dok u IDC-ju smatraju kako je dosegao razinu od 29 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kad je vrhunac potražnje za novim računalima tek počeo jenjavati.

Oporavka (ne)će biti?

Gledano u postocima, riječ je o većem padu od onog u trećem kvartalu 2022., koji je - prema IDC-ju - bio najgori od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Među pet najvećih proizvođača osobnih računala najveći pad je zabilježio Apple (više od 40 posto, na 4,1 milijun primjeraka). Slijede Dell (oko 31 posto), Lenovo (30,7 posto), Asustek (30,4 posto) i HP (24,1 posto). Zbog toga će vjerojatno i tijekom ovog kvartala ostvariti slabije rezultate poslovanja.

S druge strane, slabljenje potražnje i rasta daje priliku lancima opskrbe za stabilizaciju nakon burne dvije godine, a tvrtkama prostor za istraživanje mogućnosti nastavka proizvodnje izvan Kine, ocijenili su u IDC-ju. Do početka oporavka moglo bi doći krajem ove godine, pod uvjetom da se gospodarska situacija popravi.

Dio analitičara skeptičan je jer okolnosti poput bankarske krize i podizanja kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije ne idu u prilog poboljšanju stanja, piše Reuters.

Moguće je kako nije riječ o privremenoj tržišnoj korekciji već o početku trenda koji bi mogao dulje potrajati i postati novo normalno stanje.

Naime, prije pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 tržište PC-ja bilo je u dugoj i sporoj silaznoj putanji jer su ljudi u sve većoj mjeri zamjenjivali osobna računala pametnim telefonima i drugim uređajima.

Primjerice, prema podacima IDC-ja u prvom tromjesečju 2018. bilo je isporučeno 60,6 milijuna računala, a godinu dana kasnije 59,2 milijuna.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next