Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Isporuke PC-ja zabilježile najgori pad od sredine '90-tih Istaknuto

Isporuke PC-ja zabilježile najgori pad od sredine '90-tih

Tržište osobnih računala zabilježilo je pad broja isporučenih primjeraka tijekom trećeg tromjesječja 2022. godine.

Prema podacima analitičke tvrtke International Data Corporation (IDC), isporuke su bile manje za 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ponajviše zbog slabljenja potražnje i problemima s opskrbnim lancima.

Bio je to najoštriji pad isporuka otkad je IDC počeo prikupljati te podatke sredinom '90-tih godina prošlog stoljeća. Ipak, i dalje su se zadržale na pred-pandemijskim razinama. Na globalnoj razini dosegnule su 74,3 milijuna primjeraka, za 13 milijuna manje nego prošle godine, što predstavlja pad od 15 posto.

Prosječne prodajne cijene prestale su rasti

U analitičkoj agenciji Gartner tvrde kako je taj pad bio još veći, za 19,5 posto te kako je prošli kvartal bio četvrti zaredom u kojem je zabilježeno manje isporuka nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prema IDC-jevim podacima, HP je isporučio oko 28 posto manje PC-ja, Dell 21 posto, Lenovo 16 posto, a Asus za sedam posto. S druge strane, Apple je prkosio trendu i povećao isporuku osobnih računala za 40 posto. Prodali su blizu tri milijuna osobnih računala više nego u istom razdoblju lani i povećali svoj tržišni udio s 8,2 na 13,5 posto.

Apple je pri kraju prijelaza s Intelovih na vlastite čipove, pa je potražnja za novim modelima povećana. Uz to, MacBook Air je tijekom lipnja ove godine dobio redizajnirano izdanje.

Iz tvrtke AMD su ukazali na probleme u poslovanju kad su tijekom prošlog tjedna smanjili procjenu prodaje za treći kvartal, upravo zbog pada PC tržišta i nevolja s opskrbnim lancima većim nego što su očekivali. Slično se očekuje i od Microsofta te Intela, koji bi rezultate poslovanja trebali objaviti krajem ovog mjeseca.

U IDC-u kažu kako su prosječne prodajne cijene do prvog tromjesječja ove godine rasle pet kvartala zaredom. To objašnjavaju time što su proizvođači, zbog nestašice komponenti, prednost dali najskupljim modelima, koji donose i najveću zaradu.

Ipak, taj trend nije mogao vječno potrajati pa su se tijekom drugog tromjesječja pojavili znakovi kako će krenuti u suprotnom smjeru.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next