Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spotify prvi put ima više od pola milijarde korisnika Istaknuto

Spotify prvi put ima više od pola milijarde korisnika

Tvrtka Spotify Technology SA prvi je put prešla granicu od pola milijarde mjesečno aktivnih korisnika, čemu je pomogla ekspanzija tvrtke za streaming glazbe na više tržišta.

Broj mjesečno aktivnih korisnika porastao je na 515 milijuna u prvom tromjesečju 2023. godine, premašivši smjernice Spotifyja i predviđanja analitičara (500 milijuna).

Broj premium pretplatnika, koji čine većinu prihoda, porastao je za 15 posto na 210 milijuna, nadmašivši procjene od 206 milijuna.

Broj korisnika i dalje će rasti

Tvrtkino predviđanje premium pretplatnika od 217 milijuna za tekuće tromjesečje također je nadmašilo očekivanja analitičara, koji su predvidjeli 212 milijuna. Tvrtka predviđa mjesečni broj aktivnih korisnika od 530 milijuna tijekom ovog tromjesečja.

Spotify je prošle godine iznio planove za dostizanje milijarde korisnika do 2030. i postizanje godišnjeg prihoda od 100 milijardi američkih dolara. Također je obećao povrat od visoke marže temeljem svog skupog širenja na podcaste i audio knjige.

Međutim, tromjesečni prihod tvrtke od 3,04 milijarde eura nešto je manji od procjene analitičara (3,08 milijardi eura). Gubitak je bio pritom veći od očekivanog, što je pripisao makroekonomskim nestabilnostima.

Brojni pretplatnici koriste besplatna probna razdoblja ili dio obiteljskog plana, a Spotify ne ostvaruje prihod odmah, koji počinje dolaziti u kvartalu kasnije.

Slabo tržište oglasa zbog stalne ekonomske neizvjesnosti dovelo je do nižih cijena, što je pogodilo Spotifyjeve marže. Bruto marža pala je na 25,2 posto, s 25,3 posto u istom kvartalu prošle godine.

Spotifyjeva predviđanja prihoda za tekuće tromjesečje od 3,2 milijarde eura također su podbacila u odnosu na očekivanja analitičara (3,26 milijardi eura), piše Reuters.

U toj su tvrtci početkom godine najavili otpuštanje do šest posto zaposlenih kako bi smanjili troškove. Tijekom rujna i listopada 2022. godine već su bili otpustili urednike podcasta, kao i 38 ljudi iz studija za podcast Gimlet Media i Parcast.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next