Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Suosnivač Twittera ostao bez više od pola milijarde USD Istaknuto

Jack Dorsey Jack Dorsey Wikipedia | Mark Warner

Osobno bogatstvo suosnivača tvrtke Block Jacka Dorseya palo je za 526 milijuna američkih dolara nakon što se pojavilo izvješće u kojem se tvrdi kako je ta tvrtka za plaćanje ignorirala poveću prijevaru.

Dorsey, inače poznat i kao suosnivač Twittera, sad vrijedi 4,4 milijarde USD, prema indeksu Bloomberg Billionaires.

Izvješće je objavio Hindenburg Research nakon, kako su naveli, istrage koja je trajala dvije godine. U njemu su ustvrdili kako je Block napuhao broj korisnika na platformi Cash App za 40 do 75 posto i prikazao trošak privlačenja korisnika nižim nego što jest, a doveli su i u pitanje vrijednost njihove dionice.

Milijarderi kao meta

Block je zanijekao optužbe i najavio kako će razmotriti mogućnost tužbe protiv Hindenburga zbog "činjenično netočnog i zavaravajućeg izvješća", osmišljenog kako bi "zavaralo i zbunilo investitore". Također su ustvrdili Hindenburg to radi namjerno, ne bi li zaradio na padu cijene dionice.

Većina Dorseyevog osobnog bogatstva vezana je uz Block. Procjenjuje se kako je njegov udio od osam posto u toj tvrtci vrijedi tri mlrd. USD, dok tvrtka Elona Muska za društvene mreže drži 388 mil. USD.

Izvješće je objavljeno u vrijeme kad je industrija obrade plaćanja suočena s mogućim padom potražnje zbog visokih razina inflacije i naznaka moguće recesije.

Ovo nije prvi put kako Hinderburg, na čelu s Nathanom Andersonom, cilja milijardere.

Početkom ove godine objavili su rezultate istrage Gautama Adanija i njegovog carstva, što je dovelo do oštrog pada vrijednosti dionice te tvrtke i gubitka desetaka milijardi USD vrijednosti. Adani je u jednom trenutku bio druga najbogatija osoba na svijetu. Sad je na 21. poziciji.

Metom Hindenburga u rujnu 2020. godine bila je i tvrtka Nikola, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila. Vrijednost njihove dionice također se strmoglavila, a osnivač Nikole Trevor Milton u listopadu iste godine osuđen je zbog prijevare, piše NDTV.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next