Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Britanci ne žele preuzimanje VMwarea, čeka se odluka EU Istaknuto

Britanci ne žele preuzimanje VMwarea, čeka se odluka EU

Britansko regulatorno tijelo usprotivilo se najavljenom preuzimanju tvrtke VMware za 61 milijardu američkih dolara.

Broadcom je pristao kupiti tu tvrtku za računalstvo u oblaku i virtualizaciju prošle godine, s ciljem diverzifikacije svog portfelja kako bi u njega uključili i poslovni softver.

Ta je transakcija, najavljeno u svibnju 2022. godine, trebala biti drugo po veličini preuzimanje tijekom ove godine.

Moguće gušenje inovativnosti i konkurencije

Broadcomova ponuda podrazumijeva premiju od blizu 49 posto u odnosu na cijenu VMwareove dionice prije najave akvizicije, a preuzet će i osam mlrd. USD VMwareovog neto duga.

Ali, Competition and Markets Authority (CMA) objavio je kako bi akvizicija mogla ugušiti inovaciju te povećati cijene računalnih komponenti i softvera za web poslužitelje u trenutku kad se sve više tvrtki oslanja na njih u poslovanju.

Britanski regulatori zabrinuti su zbog toga što bi Broadcom mogao konkurenciji onemogućiti pristup hardverskim komponentama.

Ta je tvrtka dobila rok od pet radnih dana za podnošenje žalbe, nakon čega će CMA u idućih pet dana odlučiti hoće li pokrenuti temeljitu istragu.

Iz Broadcoma su poručili kako konstruktivno surađuju s CMA i kako vjeruju da će otkloniti sve dvojbe. Također smatraju kako će preuzimanje VMwarea za posljedicu imati ubrzavanje inovacija i proširenje mogućnosti izbora.

Europska unija bi trebala izdati upozorenje vezano uz ovu transakciju i donijeti svoju odluku do 21. lipnja ove godine, piše Reuters.

Broadcom je u listopadu 2022. od Unije zatražio rano odobrenje za preuzimanje.

U mišljenju o Dellovom preuzimanju tvrtke za pohranu podataka EMC 2016. godine EU je ocijenila kako VMware ima snažnu tržišnu poziciju, ali ne i mogućnost ili poticaj za gušenje konkurencije.

U Broadcomu također ukazuju na snažnu prisutnost drugih tvrtki u segmentu usluga u računalnom oblaku, među kojima su najveće Amazon, Microsoft i Google.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next