Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Broadcom želi brzo odobrenje EU za preuzimanje VMwarea Istaknuto

Broadcom želi brzo odobrenje EU za preuzimanje VMwarea

Američki proizvođač procesora Broadcom zatražit će od Europske unije rano odobrenje preuzimanja tvrtke VMware.

Akvizicija vrijedna 61 milijardu američkih dolara, najavljena u svibnju 2022. godine, trebala bi biti drugo najveće preuzimanje na svijetu tijekom ove godine.

VMware je tvrtka koja se bavi pružanjem usluga računalstvu u oblaku. Dominantan je igrač na tržištu virtualizacijskog softvera, što korporativnim klijentima omogućava pokretanje više aplikacije odjednom na njihovim web poslužiteljima.

Broadcom ovim preuzimanjem želi diverzificirati svoje poslovanje širenjem u segment softvera namijenjen poslovnim korisnicima.

Nema potrebe za drugom fazom?

Akvizicije u tehnološkom sektoru pod povećanim su nadzorom regulatornih agencija diljem svijeta zbog zabrinutosti uslijed koncentracije moći u rukama nekoliko velikih igrača. Također je potencijalno problematično i preuzimanje startup tvrtki kako bi ih se ugasilo i tako s tržišta uklonilo konkurenciju.

Europska komisija sprema se na ulazak u drugu fazu razmatranja predloženog preuzimanja VMwarea, koja bi mogla potrajati četiri mjeseca. Ali, u Broadcomu smatraju kako ta faza uopće nije nužna jer će preuzimanje, prema njihovom mišljenju, pojačati konkurenciju u sektoru clouda, a ne ju ugušiti, piše Reuters.

U mišljenju o Dellovom preuzimanju tvrtke za pohranu podataka EMC 2016. godine EU je ocijenila kako VMware ima snažnu tržišnu poziciju, ali ne i mogućnost ili poticaj za gušenje konkurencije.

U Broadcomu kao argument u prilog svojoj tvrdnji također namjeravaju ukazati na snažnu prisutnost drugih tvrtki u segmentu clouda, među kojima su najveće Amazon, Microsoft i Google.

Broadcomova ponuda podrazumijeva premiju od blizu 49 posto u odnosu na zadnju cijenu VMwareove dionice prije no što su se 22. svibnja pojavile vijesti o mogućoj akviziciji. Broadcom će također preuzeti i osam mlrd. USD VMwareovog neto duga.

Broadcom je već kupio CA Technologies za 18,9 mlrd. USD. Preuzeli su i Symantecov odjel za računalnu sigurnost namijenjen poslovnim korisnicima 10,7 mlrd. USD.

Također su razmatrali i kupovinu tvrtke za proizvodnju analitičkog softvera SAS Institute, ali na kraju nisu dali ponudu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next