Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Broadcom preuzima VMware za 61 mlrd. USD Istaknuto

Broadcom preuzima VMware za 61 mlrd. USD

Broadcom je najavio kako će preuzeti tvrtku za računalstvo u oblaku VMware za 61 milijardu američkih dolara u gotovini i dionicama.

Iako je riječ o povećem iznosu, to je tek druga najveća akvizicija na globalnoj razini ove godine. Na prvom mjestu je i dalje Microsoft, koji će za 68,7 mlrd. USD preuzeti proizvođača video igara Activision Blizzard.

Broadcomova ponuda podrazumijeva premiju od blizu 49 posto u odnosu na zadnju cijenu VMwareove dionice prije no što su se 22. svibnja pojavile vijesti o mogućoj akviziciji. Broadcom će također preuzeti i osam mlrd. USD VMwareovog neto duga.

Trostruko veći prihod od softvera

VMware je dominantan igrač na tržištu virtualizacijskog softvera, što korporativnim klijentima omogućava pokretanje više aplikacije odjednom na njihovim web poslužiteljima.

Prvi čovjek Broadcoma Hock Tan, koji je upravo akvizicijama tu tvrtku pretvorio u jednog od najvećih svjetskih proizvođača čipova, sad ulazi i u softver sektora. Jednim potezom će gotovo pa utrostručiti Broadcomov prihod od softvera, na udio od 45 posto.

Dobitnik će također biti i glavni izvršni direktor Dell Technologies Michael Dell, koji je VMware izdvojio u zasebnu tvrtku tijekom protekle godine. Dell drži udio od 40 posto u WMwareu, a investicijska tvrtka Silver Lake deset posto.

VMware može tijekom razdoblja od 40 dana pokušati dobiti bolju ponudu.

Kao što smo već pisali, Broadcom je već kupio CA Technologies za 18,9 mlrd. USD. Preuzeli su i Symantecov odjel za računalnu sigurnost namijenjen poslovnim korisnicima 10,7 mlrd. USD. Također su razmatrali i kupovinu tvrtke za proizvodnju analitičkog softvera SAS Institute, ali na kraju nisu dali ponudu.

Broadcom je poznat po tome što reže troškove u tvrtkama koje preuzima. Budžete za prodaju i marketing za CA i Symantec su smanjili s oko 29 posto na sedam posto prihoda, piše Reuters, a nisu poznati ni po velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next