Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američke vlasti zaprijetile zabranom TikToka Istaknuto

Američke vlasti zaprijetile zabranom TikToka

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je od ByteDancea prodaju udjela u TikToku, inače će ta aplikacija biti zabranjena u Sjedinjenim Državama.

To je dosad najdramatičniji u nedavnoj seriji poteza američkih vlasti i zakonodavaca, zabrinutih zbog mogućeg preusmjeravanja podataka američkih korisnika kineskoj vladi.

TikTok ima više od sto milijuna korisnika u SAD-u i približno toliko u Europskoj uniji.

Promjena vlasništva neće riješiti problem?

Bidenova administracija po prvi put je izravno spomenula zabranu. Njegov prethodnik Donald Trump pokušao je zabraniti TikTok još 2020. godine, ali su ga u tome spriječili američki sudovi.

TikTokova glasnogovornica Brooke Oberwetter potvrdila je Reutersu kako je toj tvrtci iz američkog tijela zaduženog za nacionalnu sigurnost Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) poručeno kako se ByteDance treba riješiti udjela u njoj ili bi aplikacija mogla biti zabranjena.

"Ako je cilj zaštita nacionalne sigurnosti, izdvajanje neće riješiti problem: promjena vlasničke strukture neće nametnuti bilo kakva nova ograničenja na tijek podataka ili pristup", naglasila je Oberwetter.

U ByteDanceu 60 posto udjela drže globalni investitori, 20 posto zaposlenici, a 20 posto osnivači. Među globalnim investitorima je i tvrtka G42, iza koje stoji Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, savjetnik za nacionalnu sigurnostu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sin osnivača te države.

CFIUS je i prije tri godine jednoglasno preporučio izdvajanje TikToka. Pod pritiskom Trumpa TikTok je krajem 2020. pokušao postići dogovor o prodaji s trgovačkim lancem Walmart i Oracleom, ali bez uspjeha.

Najviša tijela Europske unije nedavno su svojim zaposlenicima zabranila korištenje TikToka na službenim uređajima.

U prosincu 2022. godine američki Senat uveo je zabranu korištenja TikToka na uređajima u vlasništvu države za zaposlenike saveznih službi, a čuli su se i zahtjevi za njenim uklanjanjem iz trgovina aplikacijama. Ta je aplikacija također zabranjena i u Indiji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next