Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Velike tehnološke tvrtke objavile koliko imaju korisnika u EU Istaknuto

Velike tehnološke tvrtke objavile koliko imaju korisnika u EU

Facebook, Google, Twitter, TikTok i drugi tehnološki divovi u Europskoj uniji suočeni su sa strožim pravilima kad je riječ o sadržajima online.

Europski Zakon o digitalnim uslugama tvrtke s više od 45 milijuna korisnika klasificira kao vrlo velike platforme online, od kojih se traži upravljanje rizicima te vanjski i neovisni revizorski nadzor. Morat će također dijeliti podatke s vlastima i istraživačima, kao i usvojiti kodeks ponašanja.

Europska komisija dala je platformama online i internetskim tražilicama rok do 17. veljače za objavu broja mjesečno aktivnih korisnika. Vrlo velike platforme online imaju rok od četiri mjeseca za usklađivanje s odredbama zakona ili će morati plaćati velike globe.

Google i Meta Platforms prednjače

Twitter je objavio kako u Uniji ima 100,9 milijuna mjesečno aktivnh korisnika, temeljem procjene napravljene na zadnjih 45 dana.

Googleov vlasnik Alphabet ponudio je jedan broj, koji se temelji na korisničkim računima, i drugi, koji broji izlogiranja iz korisničkih računa.

Prosječan broj korisnika koji su se logirali bio je 276,8 milijuna u aplikaciji Google Maps, 274,6 milijuna u Google Playu, 332 milijuna u Googleovoj tražilici, 74,9 milijuna u Shoppingu i 401,7 milijuna u YouTubeu.

Meta Platforms je prosječno imala 255 milijuna mjesečno aktivnih korisnika na Facebooku i oko 250 milijuna na Instagramu, gledano po zadnjih šest mjeseci prošle godine.

U Appleu su ustvrdili kako samo njihova trgovina aplikacijama App Store za iPhone, s više od 45 milijuna korisnika mjesečno, zadovoljava uvjete za vrlo veliku platformu online. No, ista će pravila primijeniti dobrovoljno za App Store za iPads, računala Mac, Apple Watch i TV, kao i pretplate na Apple Books

Amazon je objavio kako ima više od 45 milijuna korisnika u Uniji, dok Microsoftova tražilica Bing u prosjeku imala 107 milijuna korisnika mjesečno u zadnjih šest mjeseci.

Alibabino web odredište za trgovinu AliExpress imalo je od 1. kolovoza 2022. do 31. siječnja ove godine više od 45 milijuna korisnika.

TikTok je u zadnjih 45 dana imao 100,9 milijuna korisnika mjesečno u prosjeku.

Ebay je objavio kako je broj njihovih korisnika ispod granice propisane europskim zakonom.

Velike tehnološke tvrtke moraju objavljivati ove podatke svakih šest mjeseci, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next