Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pregled naprednih IT rješenja: A1 Hrvatska ima najmoderniji i najsigurniji data centar Istaknuto

Pregled naprednih IT rješenja: A1 Hrvatska ima najmoderniji i najsigurniji data centar

Kako poslovnim korisnicima pomoći u izazovima sigurnosti i digitalizacije otkrili smo u razgovoru s novim glavnim direktorom za poslovne korisnike u A1 Hrvatska, Danielom Šimićem.

Na čelu značajnog odjela u A1 Hrvatska, koji se brine za poslovne korisnike, od ove godine nalazi se Daniel Šimić koji je dugi niz godina bio značajni kotačić u hrvatskom IBM-u. Odluka o prelasku u jedan od vodećih hrvatskih teleoperatera za novog direktora za poslovne korisnike prilika je da primijeni svoju poslovnu filozofiju i znanje.

„Moja poslovna filozofija je voditi dobar i kvalitetan tim s kojim mogu podijeliti svoje dosadašnje znanje i iskustvo te pokazati poslovnim partnerima da smo kompanija koja ih razumije, kojoj mogu vjerovati i prepustiti dio svog poslovanja. Dolaskom u A1 potvrdio sam ono što sam već znao – imamo dobar i kvalitetan tim, a sada je na nama da proširimo poslovanje i usluge postojećim i budućim poslovnim korisnicima.“

Dvadeset godina na poziciji konzaltinga u ICT industriji proteklo je u nizu velikih projekata u raznim industrijama. Fokus je ipak bio u telekomunikacijama i javnom sektoru. Daniel Šimić opisao nam je svoja prijašnja iskustva: „U Hrvatskoj sam imao priliku raditi na velikim projektima modernizacije i jačanja kapaciteta javnog sektora, od zdravstva do financija i javnih servisa, tijekom hrvatskog procesa pristupanja EU-u. To je bilo odlično iskustvo jer Hrvatska ima još puno prostora za napredak koristeći EU fondove, koji se fokusiraju upravo na digitalnu transformaciju društva i javne uprave kao jednu od ključnih odrednica.

A1DATA CENTAR16 1

U telekomunikacijskoj industriji, gdje je brzina promjene veća, na razini CEE regije radio sam transformacijske projekte redizajna poslovnih procesa te na implementacijama sustava podrške poslovanju poput CRM ili ERP sustava.“

Sveobuhvatan pristup prema poslovnim korisnicima

A1 Hrvatska za poslovne korisnike ima niz ICT rješenja koja se kreću od infrastrukture, sigurnosti do pametnih rješenja. Okosnica cijelog portfelja je najmoderniji data centar koji je A1 otvorio u Zagrebu i iz kojeg proizlaze najsuvremenija poslovna rješenja. Godinu dana nakon izgradnje dobio je prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS.

„Financijska industrija zahtijeva najviše standarde sigurnosti i zahvaljujući novom certifikatu, A1 poslovni korisnici na raspolaganju imaju usluge najviše razine kvalitete u ovom području. Uz postojeće usluge poput kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea, korisnicima podatkovnog centra pouzdan smo digitalni partner za sve sigurnosne izazove u dinamičnom svijetu financija. Ovo priznanje puno nam znači jer je uključivalo vrlo detaljan pregled svih poslovnih sustava i infrastrukture A1 podatkovnog centra, koji su tijekom testiranja dokazali da zadovoljavaju najviše kriterije.“

A upravo je jedan od ključnih segmenata poslovanja u digitaliziranom svijetu cyber sigurnost. Napadi u tom području i dalje rastu visokim stopama te se procjenjuje da će do 2025. godine šteta od cyber kriminala doseći nevjerojatnih 10,5 bilijuna dolara. Iako je jasno da apsolutne zaštite nema, sigurnosni rizici mogu se umanjiti. Na koji način tvrtke mogu testirati razinu sigurnosti?

„Prvi korak svake kompanije trebao bi biti osvješćivanje o sigurnosnim nedostacima. Za to danas postoje alati poput sveobuhvatnog penetracijskog testiranja koje je svojevrstan stres test IT sustava. Najbolje se osloniti na provjerena rješenja, poput automatskog penetracijskog testiranja, koja predstavljaju sigurnosnu validaciju sustava. Takva testiranja oponašaju napadače, pokušavaju iskoristiti nedostatke i ranjivosti sustava, kao i ljudske pogreške. Možda najbolje takvo rješenje na tržištu koje preporučam poslovnim korisnicima je Pentera. Ono na kraju provjere automatski daje izvještaje usmjerene na rješavanje ranjivosti koje su kategorizirane i opisane.“

Količina napada se povećava i od njih nisu izuzeti ni mali korisnici. Postoji niz stvari na koje treba paziti, a Daniel nam je naveo neke od situacija koje su potencijalno opasne.

„Sve što je dostupno u online svijetu ima potencijal kompromitacije. Ne zaboravimo ni ljudski faktor, odnosno zaposlenike kompanija, koji su često, a da to ni ne znaju, ulazna točka napadačima. Zato je uz ulaganje i primjenu zaštite iznimno važna edukacija te postavljanje strukturirane sigurnosne politike kompanija. U najveće i najčešće prijetnje spadaju DDoS napadi, ramsomware i malware te phishing prijevare. Zlonamjerni programi mogu u potpunosti zaključati ključnu informatičku infrastrukturu te time ugroziti poslovanje, napraviti veliku financijsku i reputacijsku štetu. Phishing i ostale tehnike socijalnog inženjeringa pokušavaju iskoristiti naivnost ili neznanje zaposlenika za kompromitaciju sustava. Ne zaboravimo nedostatke IT sustava poput zastarjelosti certifikata, neažuriranja sigurnosnih zakrpa, administratorski pristup velikog broja zaposlenika, pohranjivanje podataka na raznim uređajima te korištenje slabih lozinki.

Daniel Šimić

Stoga, statičke mjere zaštite nisu dovoljne, napadači brzo uče i brzo se prilagođavaju. Razvoj i ulaganje u informacijsku sigurnost mora biti kontinuiran proces. Sigurnosni alati nove generacije koje A1 Hrvatska ima u ponudi za poslovne korisnike omogućuju kontinuiranu proaktivnu zaštitu i odgovor na prijetnje.“

Jedno od područja na kojemu raste broj malicioznih napada su mobilni uređaji. S obzirom na raširenost i stopu rasta među populacijom, očekivao se pomak cyber napada s desktop i infrastrukturnih sustava na mobitele. Poslovni korisnici često velik dio svog posla odrađuju na smartphoneu, pri čemu se koriste i poslovni softveri. Evo kako na mobilnu sigurnost gledaju u A1 Hrvatska:
„Zaštita službenih mobitela trebala bi biti među prioritetima svake tvrtke. Istaknuo bih zaštitu na mrežnoj razini prema as a Service modelu. Takva zaštita štiti mobitel ili tablet dok god je na A1 mreži i to od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web adresa.

Javlja ako je web lokacija koju korisnik namjerava posjetiti označena kao nesigurna i prekida daljnje otvaranje sumnjivog sadržaja. O zaštiti službenih mobitela svakako treba voditi računa jer su upravo oni sve češće polazna točka napadača“, zaključio je Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Digitalizacija je ključna za razvoj

Transformacija poslovanja, digitalizacija usluga i primjena pametnih ICT rješenja dio je sveobuhvatne strategije A1 Hrvatska. U tom pogledu tvrtka investira u 5G mobilnu te u najveću fiksnu optičku mrežu u Hrvatskoj s potporom u najmodernijem data centru.

„Naša vizija je biti digitalni partner našim korisnicima, kao i platforma za suradnju na vodećim industrijskim rješenjima.“, rekao nam je Daniel Šimić te dodao: „Digitalizacija poslovanja postala je obavezna i ključna poluga uspjeha na tržištu, a tome je dodatno pridonio i nedostatak ljudskih resursa. Digitalna transformacija postala je neizbježna, posebice uz razvoj naprednih ICT te pametnih rješenja kojima se poslovanja poduzetnika mogu
u potpunosti unaprijediti.“ Osim brojnih rješenja za poslovne korisnike, A1 Hrvatska nudi i infrastrukturna rješenja za ostvarivanje koncepta pametnih gradova. Nije sve ostalo samo na konceptima.

DATA CENTAR1

„Neka od rješenja koja su implementirana u nekoliko gradova i mjesta diljem Hrvatske su pametan parking, pametni spremnici za otpad i niz projekata naprednog daljinskog očitavanja, kao na primjer u gradu Vrbovcu u kojemu se plinska očitanja za Plin Vrbovec odvijaju udaljeno.“

Za kraj smo Daniela Šimića pitali kako on vidi razvoj i inovacije u ICT rješenjima i poslovnim modelima u A1 Hrvatska.

„Inovacije su neophodan dio našeg poslovanja. Uz pomoć analitičkih podataka (data driven approach) razvijat ćemo naše usluge, a svoju ponudu smart usluga i proizvoda prilagođavamo potrebama tržišta i društva. Pratimo ključne industrije kao što su financije i hospitality, za koje već imamo portfelj usluga, a koji nadograđujemo i personaliziramo za svakog korisnika. Isto tako, vidimo značajan utjecaj EU fondova te okretanje javnog sektora i gradova zelenim rješenjima. Naša pametna IoT rješenja omogućuju mjerenje kakvoće zraka u realnom vremenu, pametnije upravljanje sustavima otpada, javno praćenje dostupnih parkirnih mjesta u gradovima te čitav niz različitih pametnih brojila, što sve umanjuje emisije CO2 i donosi uštede gradovima i kompanijama. Nadalje, tu su i sigurnosni alati nove generacije koje A1 nudi, a koji omogućuju kontinuiranu proaktivnu zaštitu i odgovor na prijetnje.“

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next