Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SAP otpušta tri tisuće ljudi, prodat će Qaltrics Istaknuto

SAP otpušta tri tisuće ljudi, prodat će Qaltrics

Njemačka softverska tvrtka SAP otpustit će oko 2,5 posto zaposlenih, odnosno do tri tisuće ljudi.

Najava o otkazima stigla je tijekom razgovora s investitorima o poslovnim rezultatima SAP-a za četvrto tromjesječje 2022. godine.

Christian Klein, glavni izvršni direktor SAP-a, rekao je kako će se fokusirati na dijelove portfelja u kojima su najjači, kako bi nastavili s ubrzanim rastom. Stoga su se odlučili na "vrlo ciljano restrukturiranje u odabranim područjima", zbog čega će do tri tisuće zaposlenih morati potražiti novi posao.

Optimizacija poslovnog portfelja

Luka Mucić, šef financija njemačkog softverskog diva, procjenjuje kako će to donijeti između 300 i 350 milijuna eura uštede. Očekuje kako će SAP ostvariti dvoznamenkasti rast zarade do kraja 2023. godine, čemu će program restrukturiranja tek umjereno pomoći.

Otkazi su, dodao je, vrlo ciljano nastojanje daljnje optimizacije poslovnog portfelja, kako bi mogli usredotočiti ulaganja tamo gdje će polučiti najbolje rezultate.

Fokus će biti na daljnjem razvoju poslovanja u računalnom oblaku. SAP je tijekom zadnjeg prošlogodišnjeg kvartala za 30 posto povećao prihode u tom segmentu, zahvaljujući pojačanoj potražnji za njegovim softverom.

U ovoj godini očekuju operativnu zaradu od 8,8 do 8,9 milijardi eura i porast prihoda od clouda s prošlogodišnjih 12,56 mlrd. na 15,3 do 15,7 mlrd. eura. Ovih su dana zaključili dogovor o strateškom partnerstvu s BMW-om, što je jedan od njihovih najvećih poslova ikad.

U sklopu restrukturiranja poslovanja također su započeli postupak prodaje udjela u američkoj tvrtci Qaltrics, koju su 2018. godine kupili za osam mlrd. američkih dolara i potom ju izlistali na tržištu kapitala 2021. godine, po tržišnoj vrijednosti od blizu 21 mlrd. USD.

Trenutno ta softverska tvrtka vrijedi sedam mlrd. USD. SAP u njoj drži 71 posto udjela, piše Reuters.

IBM je najavio kako će otpustiti blizu četiri tisuće zaposlenih.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next