Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TSMC ne namjerava okrenuti leđa Tajvanu Istaknuto

TSMC ne namjerava okrenuti leđa Tajvanu

Tvrtka TSMC počela je s masovnom proizvodnjom svojih najnaprednijih čipova na jugu Tajvana.

TSMC drži dominantnu poziciju među proizvođačima procesora koje se koristi u širokom rasponu uređaja i proizvoda, od pametnih telefona do lovačkih borbenih zrakoplova.

Predsjednik te tvrtke Mark Liu rekao je tijekom svečanosti otvorenja novog pogona kako je potražnja za čipovima izrađenim 3-nanometarskoh tehnologijom vrlo snažna, ponajprije zbog novih tehnologija kao što su mreže 5G i računala visokih performansi. Među njenim većim kupcima su Apple i Nvidia.

Moguće širenje u Njemačku

Početkom prosinca TSMC je najavio kako će više nego utrostručiti investiciju u novu tvornicu u američkoj saveznoj državi Arizoni, na 40 milijardi američkih dolara, što će biti jedno od najvećih inozemnih ulaganja u povijesti Sjedinjenih Država. Također namjeravaju izgraditi i tvornicu čipova u Japanu (gdje slične planove ima i IBM), a razmatraju i moguće širenje u Njemačku.

Pojačane investicije u inozemne pogone potakle su zabrinutost kako bi to moglo ugroziti poziciju Tajvana kao svjetskog središta napredne tehnologije kad je riječ o proizvodnji procesora.

No, iz TSMC-a su poručili kako namjeravaju proširivati proizvodnju i na domaćem tržištu. Konkretno, rade na gradnji tvornica za iduću generaciju čipova, temeljenu na 2-nanometarskoj tehnologiji, u sjevernom i središnjem dijelu Tajvana. U više su navrata javno rekli kako će većina njihovih proizvodnih pogona ostati u Tajvanu.

Podršku u tome dala im je i tajvanska vlada, u kojoj smatraju kako je pozicija te države kao proizvođača najnaprednijih procesora sigurna, piše Reuters.

Samsung je nedavno također najavio povećanje proizvodnih kapaciteta u svojoj najvećoj tvornici poluvodiča. Drugi veliki proizvođači procesora najavili su smanjivanje ulaganja uslijed pada potražnje i prezasićenosti tržišta. Među onima koji su se odlučili na smanjenje je Micron, dok je Intel odgodio najavljen početak proizvodnje u tvornici u Njemačkoj.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next