Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung ne odustaje od ulaganja u proizvodnju čipova Istaknuto

Samsung ne odustaje od ulaganja u proizvodnju čipova

Samsung Electronics namjerava povećati kapacitete za proizvodnju čipova u svojoj najvećoj tvornici poluvodiča, usprkos nepovoljnim makroekononomskim uvjetima.

Drugi veliki proizvođači procesora najavili su smanjivanje ulaganja uslijed pada potražnje i prezasićenosti tržišta. Procjenjuje se kako u Samsungu namjeravaju preuzeti veći udio u tržištu memorijskih čipova i održati cijenu dionice nakon što se potražnja oporavi. Početkom listopada ove godine pojavile najave prema kojima žele početi proizvoditi poluvodiče koji će biti među najnaprednijima na svijetu.

U planu je proširenje tvornice P3 u Pyeongtaeku u Južnoj Koreji, koji bi trebao dobiti pogon za 12-inčne wafere za memorijske čipove DRAM, kao i pogon za proizvodnju 4-nanometarskih procesora za druge naručitelje.

Drugi se povlače

P3 je s radom počela tijekom ove godine. Proizvodi zadnju generaciju flash memorijskih čipova NAND i najveći je Samsungov proizvodni pogon. Tijekom 2023. godine trebao bi dobiti barem deset strojeva koji rade u ekstremno ultraljubičastom dijelu spektra.

Samsung je u listopadu objavio kako ne razmatra mogućnost namjernog smanjenja proizvodnje čipova, usprkos tome što ostatak te industrije nastoji to učiniti kako bi balansirao srednjoročnu i dugoročnu potražnju.

Micron Technology je, primjerice, najavio smanjenje ulaganja tijekom fiskalne 2023. godine na sedam do 7,5 milijardi američkih dolara. Tijekom tekuće godine investirali su 12 mlrd. USD, piše Reuters, a i planiraju značajno smanjenje za fiskalnu 2024.

Tajvanski proizvođač TSMC je u listopadu smanjio godišnji budžet namijenjen investicijama za barem deset posto i upozorio na pad potražnje.

Intel je sredinom ovog mjeseca odustao od prvotno najavljenog datuma otvaranja tvornice procesora u Magdeburgu u Njemačkoj. To su opravdali povećanjem cijena sirovina i energenata, zbog čega američki div u proizvodnji poluvodiča želi više javnih subvencija.

IBM je, s druge strane, uložio pola milijarde USD u pokretanje proizvodnje čipova u Japanu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next