Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bankman-Fried i Wang uzeli su pola mlrd. USD za Robinhood Istaknuto

Bankman-Fried i Wang uzeli su pola mlrd. USD za Robinhood

Osnivač kriptomjenjačnice FTX Sam Bankman-Fried je, skupa s bivšim direktorom Garyjem Wangom, od Alamede posudio više od pola milijarde američkih dolara kako bi kupio udio u tvrtci Robinhood Markets.

Bankman-Fried i Wang su od Alamede Research, fonda povezanog s FTX-om, posudili 546 milijuna USD kako bi stekli osam posto udjela u Robinhoodu, odnosno oko 56 milijuna dionica.

Do posudbe je došlo ranije ove godine. Transakcija je ostala zabilježena u nizu zadužnica koje su bile uvrštene među dokumente u sporu oko stečaja FTX-a. Oko udjela u Robinhoodu bore se FTX, BlockFi (također u stečaju) i FTX-ov vjerovnik, koji smatraju kako baš njima pripada.

Nova istraga Ministarstva pravosuđa

BlockFi je tužio Emergent Fidelity Technologies, korporativni entitet koji drži Robinhoodove dionice, tvrdeći kako su posudili novac Alamedi. FTX-ovi odvjetnici rekli su kako je bivša glavna izvršna direktorica Alamede Caroline Ellison obećala dionice BlockFiju netom prije kolapsa FTX-a.

Posudbe te vrste temelj su optužbi za prijevaru protiv Bankman-Frieda, piše Yahoo Finance.

Američke savezne vlasti pokrenule su istragu navodnog kibernetičkog zločina u kojem je iz FTX-a nestalo više od 370 mil. USD nekoliko sati nakon što je ta kriptomjenjačnica zatražila stečaj.

Ministarstvo pravosuđa tu je istragu pokrenulo zasebno od optužbi za prijevaru protiv Bankman-Frieda. Uspjeli su zamrznuti ponešto od ukradenih sredstava, ali riječ je od tek malom dijelu ukupnog iznosa.

Zasad još nije jasno je li krađa djelo nekog u FTX-u, kako je Bankman-Fried tada tvrdio, ili je riječ o djelovanju hakera koji je zlorabio kaos nastao uslijed kolapsa poslovanja. Američki zakoni za računalnu prijevaru predviđaju kaznu do deset godina zatvora, piše Bloomberg.

Procjenjuje se kako je Bankman-Fried od investitora na prijevaru prikupio 1,8 milijardi USD, koje je potom koristio za rizična ulaganja i pokrivanje vlastitih troškova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next