Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uhićen osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried Istaknuto

Sam Bankman-Fried Sam Bankman-Fried Cointelegraph | Wikipedia

Osnivač propale kriptomjenjačnice FTX Sam Bankman-Fried uhićen je na Bahamima na zahtjev američkih vlasti.

Do uhićenja je došlo dan prije nego što je trebao svjedočiti pred američkim Kongresom o naglom slomu jedne od najvećih tvrtki te vrste na svijetu.

Priveden je oko šest poslijepodne po lokalnom vremenu nakon što ga je policija uhitila ispred njegovog stana u luksuznom naselju zatvorenog tipa Albany. Očekuje se kako će biti izručen Sjedinjenim Državama, gdje ga po svoj prilici očekuju optužnice za prijevaru i pranje novca, kao i za kršenje odredbi zakona o vrijednosnim papirima.

Pripremao se za obračun

Prije no što su mu vlasti pokucale na vrata Bankman-Fried se spremao na obračun s bivšim pravnim zastupnicima, odvjetničkim uredom Sullivan and Cromwell, novim glavnim izvršnim direktorom FTX-a Johnom Rayom i suparničkom kriptomjenjačnicom Binance.

U svjedočenju pred Kongresom, piše Reuters, namjeravao je navesti kako su iz Sullivan and Cromwella vršili pritisak na njega kako bi imenovao Raya na poziciju na kojoj je sad, netom nakon iznenadnog povlačenja korisničkih sredstava. Nekoliko minuta nakon što je to učinio se predomislio jer je pristigla ponuda svježeg kapitala vrijedna milijarde američkih dolara. Ali, rekli su mu kako je prekasno.

Pošto je uhićen, Bankman-Fried neće moći svjedočiti pred Kongresom. Zastupnica u Kongresu Maxine Waters rekla je kako je iznenađena njegovim uhićenjem. Ray bi se trebao pojaviti pred zastupnicima kako je i planirano.

Bankman-Fried nedavno je ustvrdio kako nije ni pokušao nikoga prevariti. "Još prije mjesec dana bio sam uzbuđen budućnošću koja čeka FTX. Vidio sam ga kao posao koji raste i cvjeta. Šokirao me razvoj događaja u studenom", rekao je Bankman-Fried.

Također se u brojnim javnim istupima ispričao za svoje pogreške i objašnjavao što se dogodilo u FTX-u. To bi mu se moglo vratiti kao bumerang jer bi tužitelji te istupe mogli iskoristiti kako bi ukazali na nedosljednosti i prikazati ga kao osobu kojoj se ne može vjerovati.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next