Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nisam nikog htio prevariti, tvrdi šef kriptomjenjačnice FTX Istaknuto

Nisam nikog htio prevariti, tvrdi šef kriptomjenjačnice FTX

Suosnivač i bivši glavni izvšni direktor mjenjačnice kriptovaluta FTX Sam Bankman-Fried javno je, usprkos savjetu odvjetnika, progovorio o slomu te tvrtke.

U razgovoru tijekom konferencije koju je organizirao New York Times ustvrdio je kako nije namjerno počinio prijevaru.

Priznao je kako je napravio puno pogrešaka. Za neke od njih bi dao sve kako bi ih mogao popraviti.

"Nisam ni pokušao nikoga prevariti. Još prije mjesec dana bio sam uzbuđen budućnošću koja čeka FTX. Vidio sam ga kao posao koji raste i cvjeta. Šokirao me razvoj događaja u studenom", rekao je Bankman-Fried.

Dodao je kako nije svjesno i namjerno pomiješao sredstva FTX-a i tvrtke Alameda Research, čiji je suosnivač i suvlasnik također bio.

Nije vrijeme za optužnice

Bankman-Fried, koji se u konferenciju uključio putem video veze, još je na Bahamima. U kontaktu je s lokalnim vlastima i nastoji "biti koristan globalnim entitetima koji bi mogli trebati njegovu pomoć".

Odvjetnici su mu preporučili šutnju o događanjima u FTX-u, ali on smatra kako je dužan ponuditi objašnjenje što se dogodilo i pomoći korisnicima i udjelničarima FTX-a.

Prema njegovim riječima, ne fokusira se na moguću istragu i optužnice protiv njega. Za to će, rekao je, postojati vrijeme i mjesto u budućnosti, no to nije sad.

Istaknuti političari američke Demokratske stranke pozvali su Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država na istragu i moguće podizanje optužnica protiv odgovornih za štetu koju su pretrpjeli korisnici FTX-a, piše Ars Technica.

Senatori Elizabeth Warren i Sheldon Whitehouse optužili su Bankman-Frieda za laganje javnosti jer je objavio kako FTX ima dovoljno novca za pokrivanje svih uloga, a i priznao je kako je posuđivao novac klijenata bez njihove dozvole.

Bankman-Fried je ustvrdio kako je u vrijeme sporne objave imovina FTX-a bila daleko veća od potraživanja i kako su mogli izdržati povećanu potražnju za povlačenjem sredstava. No, već dan kasnije situacija se stubokom okrenula, a on je počeo brinuti hoće li FTX ostati likvidan.

Prema stečajnoj dokumentaciji, 50 najvećih vjerovnika od FTX-a potražuje 3,1 milijardu američkih dolara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next