Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dio investitora povukao se iz preuzimanja Twittera Istaknuto

Dio investitora povukao se iz preuzimanja Twittera

Apollo Global Management i Sixth Street Partners, investitori koji su trebali financijski podržati Elona Muska u preuzimanju Twittera, navodno su se povukli iz tog posla.

Apollo i Sixth Street trebali su akviziciju vrijednu 44 milijarde američkih dolara sufinancirati kupovinom povlaštenih dionica. Bili su spremni uložiti više od milijardu USD. Ali, do prekida pregovora došlo je nakon što se Musk počeo premišljati tijekom srpnja ove godine.

Musk se trenutno pokušava ponovno dogovoriti s Twitterom, nakon višemjesečnog povuci-potegni u kojem su stradale i njegova i Twitterova reputacija, a podignuta je i tužba za koju suđenje treba početi 17. listopada.

Musk je u problemima

Kako piše Reuters, taj bi dogovor mogao uskoro biti postignut. Obje su se strane složile oko odgode ispitivanja Muska i nastavile pregovore o uklanjanju jednog od dva uvjeta koja je Musk postavio kako bi akvizicija bila okončana.

Ipak, Twitterov pravni tim još nije službeno prihvatio Muskovu ponudu o preuzimanju u skladu s uvjetima iz travnja ove godine. Sud također nije obustavio pripreme za suđenje.

Odvjetnik koji predstavlja više Twitterovih dioničara zatražio je od suda da Muska prisili na polaganje značajne jamčevine, koja bi bila aktivirana u slučaju da se opet predomisli i odustane od preuzetih obveza. Pojavili su se i zahtjevi prema kojima bi trebao platiti penale zbog odgađanja zaključivanja transakcije.

Muskov nagli zaokret nije mogao doći u lošije vrijeme za banke, koje su se obvezale sudjelovati s 12,5 mlrd. USD u financiranju akvizicije. Zbog nepovoljog ekonomskog okruženja mogle bi se naći suočene sa značajnim gubicima.

U prijašnjim pregovorima s Twitterom Musk je bezuspješno pokušao sniziti cijenu te društvene mreže za čak 30 posto. Potom je ponudio deset posto, ali su u Twitteru to odbili.

Musk je tijekom ove godine prodao dionice Tesle vrijedne 15,4 mlrd. USD. Procjenjuje se kako mu nedostaje još dvije do tri mlrd. USD, i to ako ne ostane bez drugih partnera u preuzimanju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next