Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prodaja čipova donijela je Samsungu odličan drugi kvartal Istaknuto

Prodaja čipova donijela je Samsungu odličan drugi kvartal

Samsung je u 2022. godini imao po poslovnim rezultatima najbolje tromjesječje u zadnje četiri godine.

Za odličnu zaradu zaslužna je ponajviše prodaja memorijskih čipova za web poslužitelje, usprkos tome što je potražnja vezana uz pametne telefone smanjena zbog rasta inflacije.

Samsung je u kvartalu od travnja do lipnja ove godine ostvario operativnu zaradu od 10,7 milijardi američkih dolara, za 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine i tek nešto manje nego što su analitičari prognozirali. Prihodi su rasli 21 posto, na blizu 60 mlrd. USD, što je bilo u skladu s očekivanjima.

Tržište suočeno s padom potražnje

Drugi su proizvođači procesora upozorili na vjerojatni pad potražnje za tim elektroničkim komponentama zbog prezasićenosti jer su kupci napravili zalihe tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. AMD, Micron i drugi proizvođači također vjeruju kako potražnja pada zbog smanjenja troškova nakon rasta inflacije.

Cijene pojedinih DRAM čipova, kakve se koristi u uređajima i web serverima, pale su tijekom prošlog mjeseca za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima tvrtke TrendForce. Očekuje se kako će cijene NAND Flash čipova za pohranu podataka također pasti do pet posto tijekom idućeg kvartala, u usporedbi sa sadašnjim.

Samsungovo poslovanje nije osjetilo opći pad potražnje vjerojatno zbog toga što su velike američke tvrtke poput Amazona, Googlea, Microsofta i Meta Platforms nastavile kupovati procesore kako bi zadovoljile potražnju za infrastrukturom koja podržava računalstvo u oblaku.

Pomogao je vjerojatno i tečaj američkog dolara, koji je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 20 godina.

Samsung je tijekom proteklog tromjesječja isporučio između 62 i 64 milijuna pametnih telefona, do osam posto manje od procjena. U prvom kvartalu isporučili su 74 milijuna, piše Yahoo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next