Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook gasi pilot program digitalnog novčanika Istaknuto

Facebook gasi pilot program digitalnog novčanika

Tri godine nakon što su najavili vlastitu kriptovalutu Libru, u Facebooku su odlučili smanjiti aktivnosti vezane uz kriptoimovinu.

Novi, Facebookov pilot program digitalnog novčanika predstavljen u listopadu 2021. godine, bit će okončan s 1. rujnom ove godine.

Meta Platforms, tvrtka u čijem je Facebook vlasništvu, namjerava prenamjeniti svoju tehnologiju digitalnih novčanika Calibra za buduće proizvode, među kojima će biti i oni povezani s razvojem metaverzuma.

Zasad još nije jasno o kakvoj bi se prenamjeni moglo raditi. Viši dužnosnici Mete su u više navrata isticali metaverzum kao veliku priliku za digitalnu trgovinu. Također su upozorili kako bi razvoj proizvoda i usluga spremnih za tržište mogao potrajati, možda čak i desetljećima.

U padu s kriptovalutama

Meta je zadnih mjeseci testirala podršku za nezamjenjive tokene (NFT-ove) kako bi imala infrastrukturu spremnu za ulazak u taj segment tržišta digitalnom imovinom.

No, tržište NFT-ova je zabilježilo značajan pad u odnosu na prošlu i početak ove godine, uslijed općeg pada vrijednosti kriptovaluta.

Pilot program za Novi bio je prilično jednostavan. Odabrani korisnici u Gvatemali i Sjedinjenim Državama mogli su ga koristiti za instant plaćanja online stablecoinom bez naknade putem istoimene prateće aplikacije. U Meti su tvrdili kako je slanje novca njime "jednostavno poput slanja poruke".

Ali, cijeli projekt je ovisio o tome kako će proći projekt s Metinom kriptovalutom, a ona je naišla na značajne regulatorne prepreke i ne naročito veliku podršku. Nije pomoglo ni to što je Facebookov ugled narušen nizom skandala vezanih uz zaštitu privatnosti.

Novi je leđa okrenuo i jedan od najviše rangiranih direktora za kriptoimovinu, David Marcus, koji je vodio taj projekt. Svoj je odlazak najavio u studenom prošle godine.

Uz to, u siječnju ove godine Libra/Diem Association je raspuštena i njena imovina je rasprodana, piše Tech Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next