Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija dogovorila pravila o reguliranju kripto tržišta Istaknuto

Europska unija dogovorila pravila o reguliranju kripto tržišta

Tvrtke koje se bave kriptovalutama trebat će ishoditi dozvolu i uvesti mjere zaštite potrošača žele li poslovati u Europskoj uniji.

Predstavnici Europskog parlamenta i država članica Unije postigli su sporazum oko reguliranja tržišta kriptovaluta.

Zakon o tržištima kriptoimovinom (Markets in Crypto-assets, MiCA) treba još dobiti formalnu potvrdu Europskog parlamenta i država članica Unije, nakon čega slijedi razdoblje predviđeno za implementaciju i prilagodbu.

Kriptoimovina je, globalno gledano, uglavnom neregulirana. U EU su regulatorne agencije dosad na nacionalnoj razini tražile tek uvođenje i provedbu mjera za suzbijanje pranja novca.

Posebna dozvola za kripto trgovanje

Prema odredbama novog zakona izdavači kriptoimovine i pružatelji s njom povezanih usluga morat će imati "putovnicu" kako bi mogli opsluživati korisnike na području Unije. Licence će izdavati nacionalne regulatorne agencije, pri čemu će o velikim operatorima morati obavještavati European Securities and Markets Authority (ESMA).

Ta će agencija razviti standarde prema kojima će tvrtke koje se bave kriptovalutama objavljivati informacije o njihovom utjecaju na okoliš i klimu.

Vlasnici stablecoina moći će svoju imovinu podići u bilo kojem trenutku, bez naplaćivanja posebne naknade. Svi stablecoini bit će pod nadzorom regulatorne agencije European Banking Authority.

Brojne države članice - među kojima su Grčka, Irska i Litva - dugo su se protivile prihvaćanju nepromjenjivih tokena (non-fungible tokens, NFT), digitalne imovine koja predstavlja objekte u rasponu od umjetnina do video zapisa. Pod pritiskom europskih zakonodavaca pristale su na kompromis, prema kojem će NFT-ovi biti izuzeti iz zakona, osim u slučajevima kad ih se može podvesti pod postojeće kategorije kriptoimovine.

U idućih 18 mjeseci Unija će razmotriti hoće li biti potrebno uvođenje posebnih pravila za NFT-ove.

Sjedinjene Države i Velika Britanija tek trebaju donijeti slična pravila, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next