Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CISEx nakon rekordne 2021.: "Profitabilnost i rast mogli su biti bolji" Istaknuto

CISEx nakon rekordne 2021.: "Profitabilnost i rast mogli su biti bolji"

Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx analizirala je financijske podatke za 2021. godinu kada je riječ o sektoru u kojem djeluju tvrtke koje su njene članice.

Ukupno su obrađeni podaci o 277 tvrtki članica CISEx-a čiji su financijski podaci javno dostupni. Analiza je pokazala kako je prošla godina bila rekordna po apsolutnim vrijednostima prihoda, izvoza, broja zaposlenika. S druge strane, profitabilnost i stope rasta mogle bi biti bolje.

Ukupni prihodi promatranih tvrtki (bez povezanih društava) nešto su veći od 5,85 milijardi kuna, dok su prihodi iz inozemstva dosegli 3,23 mlrd. kn, za 21 posto više nego u 2020. Njihov udio izvoza u prihodu od prodaje u porastu je i iznosi 58 posto. Prosječni udio izvoza u prihodu IT industrije u Hrvatskoj iznosi 43 posto, dok je prosjek za hrvatsko gospodarstvo u cjelini 23 posto.

Ipak, domaće tvrtke su, općenito gledano, ostvarile za 21 posto veće prihode i rast izvoza od 35 posto, primarno u sektoru opskrbe električnom energijom i plinom te sektorima prijevoza i skladištenja te smještaja.

"Ne treba zaboraviti da su gotovo sve djelatnosti imale značajan pad svih promatranih pokazatelja u 2020. godini, dok je IT i tada značajno rastao", navode iz CISEX-a.

Više od tisuću novih radnih mjesta

Članice te udruge lani su otvorile 1.211 novih radnih mjesta. Mjereno satima rada, zapošljavali su 9.571 zaposlenika, što je godišnji rast od 14 posto. U CISEx-u procjenjuju kako danas okupljaju 28 do 35 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika.

Neto izvoz članica CISEx-a iznosio je 2,1 mlrd. kn. Prihodi po zaposleniku po prvi put su stagnirali, dok je izvoz po zaposleniku porastao za šest posto, na 338 tisuća kn. Prosječna efektivna stopa poreza na dobit je ispod 10 posto. U CISEX-u vjeruju kako je to zbog toga što tvrtke sve više koriste porezne olakšice, primarno prema Zakonu o poticanju ulaganja.

"Obzirom na promjenu karte potpora, očekujemo rast efektivne porezne stope u narednim godinama jer veliki poduzetnici više ne mogu prijavljivati projekte prema Zakonu o poticanju ulaganja ukoliko se ulaganje odvija na području Zagreba i ukoliko nije riječ o pokretanju potpuno druge djelatnosti", naveli su iz te udruge.

Pet najboljih

Kako članice CISEX-a nisu samo IT tvrtke, zasebno je analizirano poslovanje članica u skupini J62 Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

Prihodi po zaposlenom u 2021. godini su veći su za pet posto na razini sektora, broj zaposlenika je veći za 13 posto (24.795), a neto dobit po zaposleniku za 16 posto i iznosi 88 tisuća kuna. Izvoz je veći za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu i bilježi 7,15 mlrd. kn. U CISEx-u očekuju kako će izvoz tvrtki u skupini J62 tijekom ove godine premašiti milijardu eura.

Izvoz članica CISEx-a je rastao za 22 posto. Slabiji rezultat pripisan je tomu što jedna velika gaming kompanija imala značajan pad u prošloj godini, nakon velikog uspona u 2020. Ukloni li se njen utjecaj, izvoz članica CISEx-a rastao je za 33 posto.

Udio izvoza u prihodu od prodaje za skupinu J62 iznosio je 43 posto. Članice CISEx-a bile su bolje, s 55 posto. Profitabilnost sektora J62 je rasla za 31 posto, dok je za J62 skupinu CISEx-ovih članica neto dobit pala za dva posto. U CISEx-u vjeruju kako je to rezultat specifičnih okolnosti u nekoliko tvrtki te kako je većina članica bilježila dvoznamenkaste stope rasta neto dobiti.

Pet najboljih CISEx-ovih izvoznika su Infobip, Span, Nanobit, Rimac automobili i Pet minuta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next