Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ulaganja u mreže velikog kapaciteta porasla za 44,5 posto Istaknuto

Ulaganja u mreže velikog kapaciteta porasla za 44,5 posto

U prvom tromjesečju 2022. godine na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je rast ulaganja u nepokretnu mrežu.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ukupna ulaganja veća su za 18,5 posto, a ulaganja u VHCN mreže (mreže vrlo velikog kapaciteta) 44,5 posto su viša, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) .

U prvom tromjesečju nastavio je rasti i broj korisnika širokopojasnih priključaka visokih brzina većih od 100 Mbit/s tako da oni krajem promatranog razdoblja čine 30,6 posto od ukupnog broja širokopojasnih priključaka ili 82 posto više nego prije godinu dana.

Migracija korisnika s bakrene mreže na VHCN mrežu utjecala je na smanjenje broja priključaka putem bakrene mreže, ali i na porast priključaka putem svjetlovodnih tehnologija za 33 posto.

Ukupni prihodi rasli za 2,1 posto

Nastavlja se i rast priključaka naplatne televizije od 0,3 posto. U odnosu na prvo tromjesečje 2021., kad je naplatnu televiziju imalo 59 posto kućanstava koje prate neki oblik naplatne televizije, u ovoj godini taj se broj povećao na 62,5, odnosno za 3,5 posto.

Ukupni godišnji prihodi na tržištu povećani su za 2,1 posto. Prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu veći su za 5,5 posto, najma mreže i vodova za 2,1 posto i naplatne televizije za 3,2 posto.

Očekivano je smanjen prihod i broj korisnika na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, kao i prihod od javne govorne usluge u pokretnoj mreži, koja uključuje i SMS i MMS poruke.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu povećan je u odnosu na prethodno tromjesječje za nešto manje od 15 tisuća.

Nastavljen je trend pada broja korisnika usluge predodabira operatora u odnosu na broj ostalih korisnika. Od ukupno 1.202.814 korisnika njih 33.803 koristilo je uslugu predodabira operatora, za par tisuća manje nego u prethodnom kvartalu.

U pokretnoj mreži Hrvatski Telekom je tijekom prvog kvartala 2022. držao udio od 45,3 posto korisnika, A1 35,2 posto, a Telemach 19,5 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next