Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook gasi servise za podcast Istaknuto

Facebook gasi servise za podcast

Manje od godinu dana nakon što je pokrenut Facebook gasi platformu za podcast.

Već od ovog tjedna tvorci više neće moći učitavati novi sadržaj na taj servis, dosad dostupan pod karticom Podcasts, koji bi u potpunosti trebao prestati s radom u petak, 3. lipnja.

Dio je to šireg ponovnog promišljanja strategije upravljanja audio proizvodima, s ciljem pojednostavljivanja postojeće ponude u tom segmentu. Facebook, naime, također gasi servise Soundbites i Audio, dok će značajka za streaming uživo Audio Rooms biti uklopljena u Facebook Live.

Soundbites je trebao biti nedostupan od 28. travnja ove godine, iako pojedini korisnici i dalje mogu pristupiti sadržajima na njemu.

Neuspjelo kopiranje

Potez nije posve neočekivan. Tijekom 2020. i 2021. godine tržište audio proizvodima bilo je prilično živahno. Etablirani igrači kao što su SiriusXM i Amazon kupovali su podcast mreže, a vrijednost aplikacije Clubhouse je na neko vrijeme bila procjenjena na nevjerojatnih četiri milijarde američkih dolara.

Nastavljajući praksu kopiranja koja se dosad pokazala u dovoljnoj mjeri uspješnom, u Facebooku su odlučili pokrenuti vlastiti servis te vrste. Ali, trebalo je proći manje od godine dana kako bi se pokazalo da je riječ o neisplativom eksperimentu, piše Verge.

Moguće je, doduše, kako nije riječ samo o novcu, već kako je u igri i pitanje fokusa, odnosno određivanja prioriteta. Naime, moguće je kako su u Facebooku odlučili posvetiti više resursa izgradnji platforme i alata za metaverzum, pa su zaključili kako bi ih podcast u tome samo ometao.

Uz to, tržište podcasta je već prilično zasićeno, a njime dominiraju igrači koje nije jednostavno tek tako izgurati, kao što su Apple i Spotify, ali i Twitter Spaces ili Reddit Talk. Nije bilo ni približno izvjesno hoće li se Facebook moći nametnuti se onako kako je to učinio s društvenim mrežama, piše Engadget.

Metaverzum je, s druge strane, tržište u nastajanju, a u Facebooku već ulažu prilično velika sredstva kako bi bili među prvima i najvećima na njemu. Stoga nije neobično što su odustali od formata koji, na određeni način, pripada dobu koje je već prošlo, barem gledano iz njihove perspektive.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next