Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rivian Amazonu donio blizu osam mlrd. USD gubitka Istaknuto

Rivian Amazonu donio blizu osam mlrd. USD gubitka

Amazon je zabilježio gubitak od 7,6 milijardi američkih dolara na investiciji u proizvođača električnih automobila Rivian nakon što su dionice te tvrtke izgubile vie od pola vrijednosti tijekom prva tri mjeseca ove godine.

To je za posljedicu imali ukupni neto gubitak od 3,8 mlrd. USD, a Amazonova dionica pala je za do deset posto nakon objave poslovnih rezultata.

AWS i dalje raste

U tom su divu digitalne trgovine uspjeli prihodima neznatno nadmašiti očekivanja analitičara. Dosegnuli su 116,44 mlrd. USD, naspram očekivanih 116,3 mlrd. USD.

Pritom je Amazon Web Services, tvrtka koja se bavi pružanjem usluga u računalnom oblaku, također nadmašila predviđanja (18,44 mlrd. USD prihoda naspram prognoziranih 18,27 mlrd. USD).

Ali, oglašavanje je podbacilo - donijelo je 7,88 mlrd. USD, umjesto očekivanih 8,17 mlrd. USD. Slabija je bila i zarada po dionici (7,38 USD umjesto 8,36 USD), dok je operativna marža pala s 8,2 posto tijekom istog razdoblja lani na 3,2 posto.

Prihodi su rasli za sedam posto, što je višestruko manje od 44 posto u istom razdoblju prošle godine. Što se rasta tiče, bio je to najsporiji kvartal od dot-com krize 2001. godine.

Slične se rezultate očekuje i na kraju ovog tromjesječja, kada bi trebao biti ostvaren rast prihoda između tri i sedam posto, u rasponu od 116 do 121 mlrd. USD. Analitičari su prognozirali 125,5 mlrd. USD u prosjeku.

Za slabije poslovanje u Amazonu su okrivili nepovoljne makroekonomske uvjete i rusku invaziju Ukrajine. Trenutno su fokusirani na upravljanje troškovima pri optimizaciji opskrbne mreže, nakon što su skladišno osoblje i kapacitete uspjeli vratiti na normalnu razinu.

Također su ukazali na rizike vezane uz rast inflacije, više troškove rada i goriva, još prisutne probleme u globalnom lancu opskrbe i pandemiju. Zbog toga su uveli dodatne naknade i povećali cijene usluga za korisnike servisa Prime u Sjedinjenim Državama, po prvi put u zadnje četiri godine, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next