Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Francuski Vivendi povećao prodaju za blizu osam posto Istaknuto

Francuski Vivendi povećao prodaju za blizu osam posto

Francuski medijski div Vivendi u prvom je tromjesječju 2022. godine povećao prodaju za 7,9 posto.

Povećanje, izračunato uz fiksne tečajeve i bez akvizicija, ponajviše je rezultat boljeg poslovanja televizijske pretplate i oglašavanja. Kad bi ta dva elementa bila uzeta u obzir, rast prihoda dosegnuo bi 13,4 posto. Prihodi su skočili na 2,38 milijardi eura, u usporedbi s 2,1 mlrd. eura u istom razdoblju prošle godine.

Nakon izdvajanja grupacije Universal Music najvrijedniji dio Vivendija je Canal Plus, u kojem su povećali prodaju za šest posto, na 1,45 mlrd. eura. Odjel za oglašavanje Havas zabilježio je porast od 11,3 posto, na 591 milijun eura.

Dvije milijarde eura za najvećeg francuskog izdavača

Prihodi iz inozemstva porasli su za 6,2 posto, zbog značajnog povećanja broja pretplatnika.

Prihodi Studiocanala veći su za 4,5 posto, uglavnom zbog kino hitova kao što su "Superwho?", "Waiting for Bojangles" i "Goliath", ali i povećanje potražnje za naslovima koje već imaju u katalogu.

Gameloft, u kojem se bave proizvodnjom računalnih igara, ostvario je deset posto veće prihode. Za to su zaslužne igre za Apple Arcade, oglašavanje te odjeli koji pružaju telekom usluge i proizvode uređaje.

Prihodi izdavačkog odjela Editis pali su 1,7 posto. Taj je odjel predmetom provjere europskih vlasti zbog toga što u Vivendiju žele preuzeti francusku medijsku i trgovačku grupaciju Lagadere.  Između ostalog, pod okriljem te grupacije su najveća francuska izdavačka tvrtka Hachette te novine Paris Match i Journal du Dimanche, piše Reuters.

U veljači su povisili ponudu za preuzimanje svih dostupnih dionica na dvije mlijarde eura. Ta će ponuda isteći u petak, 20. svibnja. Prema najavama iz Vivendija, namjeravaju zadržati Arnauda Lagaderea, sina osnivača grupacije Lagadere, kao glavnog izvršnog direktora.

Vivendi je u vlasništvu milijardera Vincenta Bollorea. Na čelu mu je glavni izvršni direktor Arnaud de Puyfontaine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next