Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sjeverna Koreja osumnjičena za veliku krađu kriptovaluta Istaknuto

Sjeverna Koreja osumnjičena za veliku krađu kriptovaluta

Lazarus, hakerski kolektiv iza kojeg navodno stoji vlada Sjeverne Koreje, povezan je s krađom digitalne imovine vrijedne 615 milijuna američkih dolara.

Američko Ministastvo financija najavilo je nove sankcije protiv digitalnog novčanika s digitalnom valutom ethereumom koji pripada Lazarusu.

U tom su novčaniku, navodno, pronađena sredstva otuđena tijekom napada na Ronin Network, mrežu koja podržava popularnu igru temeljenu na blockchainu Axie Infinity. Tada je ukradeno ethera i USDC-a vrijednih više od 600 mil. USD.

Našli načina kako oprati novac

Hakeri su zlorabili takozvani blockchain most, alat pomoću kojeg je moguće prebacivati digitalna sredstva s jedne kripto mreže na drugu. Ti su alati sve popularniji u brzorastućem svijetu decentraliziranih financija (skraćeno, DeFi).

Nove američke sankcije brane građanima i organizacijama iz Sjedinjenih Država obavljanje transakcija sa spornim korisničkim računom, ne bi li se hakere kriminalce spriječilo u unovčavanju ukradene imovine na američkim kripto mjenjačnicama.

Lazarus je zadnjih nekoliko godina bio povezivan s nekoliko velikih kibernetičkih napada. Među njima su bili napadi na Sony Pictures 2014. godine i napadi ucjenjivačkim softverom WannaCry tri godine kasnije.

Sjeverna Koreja je pokušala u više navrata upotrijebiti kriptovalute za izbjegavanje američkih sankcija. Prošlog je tjedna Virgil Griffith, 39-godišnji američki stručnjak za kriptoimovinu, osuđen na pet godina zatvora zbog toga što je Sjevernoj Koreji pomagao u izbjegavanju sankcija, piše CNBC.

Zagovornici kriptovaluta tvrde kako su one neučinkovit alat za pranje ilegalno stečenog novca jer aktivnosti ostaju zapisane na blockchainu.

Ali, kriminalci su razvili niz tehnika kako oprati digitalnu imovinu. Procjenjuje se kako su odgovorni za napad na Ronin uspjeli oprati 18 posto ukradenog novca. Isprva su zamijenili ukradene USDC tokene za ether putem nereguliranih decentraliziranih mjenjačnica kako bi spriječili zapljenu i potom oprali blizu 17 mil. USD putem centraliziranih mjenjačnica kao što su FTX i Huobi.

Pritom su koristili mixer, servis koji otežava praćenje novca tako što povezuje kripto transakcije koje je moguće identificirati s drugima. Putem servisa Tornado Cash tako je poslano više od 80 mil. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next