Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Lapsus$ ponovno udario, sad je na redu bila Okta Istaknuto

Lapsus$ ponovno udario, sad je na redu bila Okta

Servis za potvrdu identiteta Okta objavio je kako je u siječnju ove godine bio metom hakerskog napada.

Napadač je tijekom peta dana imao pristup prijenosnom računalu inženjera za podršku zaposlenog u toj tvrtci s više od 15 tisuća klijenata.

Kako tvrde u Okti, do upada u njihov servis nije došlo i on je još u potpunosti funkcionalan. Baze podataka o korisnicima trebale bi biti sigurne zato što im inženjeri za podršku Okte ne mogu pristupiti, iako mogu pomoći pri ponovnom postavljanju lozinki i dvostupanjske provjere.

Tajanstveni južnoamerički hakeri

Nove su se pojedinosti o ovom slučaju pojavile tek nekoliko sati nakon što su iz Okte objavili kako istražuju mogući hakerski upad.

Istraga je pokrenuta nakon što je hakerska skupina Lapsus$ preuzela odgovornost za incident i objavila snimke zaslona kao dokaz kako imaju pristup internim administrativnim korisničkim računima te kanalu te tvrtke na servisu Slack.

Tajanstvena hakerska skupina, koja se prvi put pojavila u prosincu 2021. godine, na Telegramu je objavila kako nije ukrala baze podataka iz Okte, već se fokusirala isključivo na njihove korisnike.

Iz Okte su poručili kako su spomenute snimke zaslona povezane sa sigurnosnim incidentom iz siječnja ove godine kojeg su uspjeli zadržati pod kontrolom. Ipak, istraga je i dalje u tijeku, a kontaktirali su i korisnike koji su mogli biti pogođeni napadom.

Nekoliko velikih tehnoloških tvrtki bilo je metom južnoameričkih hakera. Među njima su bili Nvidia, Samsung i Ubisoft, a iz Microsofta je stigla potvrda kako su uspjeli im ukrasti dio izvornog računalnog koda vezanog uz tražilicu Bing i digitalnu osobnu pomoćnicu Cortanu.

O Lapsus$u se zasad ne zna puno. Nema dokaza o tome da su koristili ucjenjivački softver kako bi iznudili novac od svojih žrtava. Čini se kako nastoje vrbovati nezadovoljne zaposlenike, spremne odati lozinke.

Navodno ih zanima samo novac, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next