Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung potvrdio krađu podataka, nisu naročito zabrinuti Istaknuto

Samsung potvrdio krađu podataka, nisu naročito zabrinuti

Samsung je potvrdio kako su mu hakeri uspjeli ukrasti vrijedne podatke i izvorni računalni kod za uređaje iz serije Galaxy.

Vijesti o neovlaštenom upadu u računalne sustave južnokorejske korporacije pojavile su se početkom ovog mjeseca.

Ista skupina koja je nedavno napala Nvidiju objavila je snimke zaslona s navodno oko 200 gigabajta ukradenih podataka, među kojima i izvorni kod korišten za enkripciju i biometrijske značajke za otključavanje hardvera u pametnim telefonima iz serije Galaxy.

Podaci su kasnije navodno pušteni na torrente, gdje ih je podijelilo više od 400 peerova. Osim Samsungovog, među podacima je čini se i povjerljivi izvorišni kod proizvođača procesora Qualcomm.

Drugi incident u manje od tjedan dana

U priopćenju za javnost Samsung nije potvrdio, niti je zanijekao identitet napadača, kao ni jesu li ukradeni podaci imali veze s enkripcijom i biometrijskim sustavima. Ustvrdili su tek kako osobni podaci njihovih kupaca i zaposlenika nisu bili pogođeni napadom.

Također su dodali kako ne očekuju da će hakerski upad imati bilo kakav utjecaj na njihovo poslovanje i kupce. Postavili su mjere kako bi spriječili ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.

Južnoamerička hakerska skupina Lapsus$ nedavno je pokušala ucijeniti Nvidiju, prijeteći kako će objaviti podatke koje su im ukrali (sve skupa otuđili su više od terabajta podataka) ukoliko ta tvrtka iz pojedinih modela svojih grafičkih kartica ne ukloni ograničenja za rudarenje kriptovaluta i drivere za te kartice ne preobrazi u softver otvorenog koda.

Zasad nije poznato jesu li slični zahtjevi bili upućeni i Samsungu, piše Verge.

Samsungu je to drugi sigurnosni incident u kratkom razdoblju. Krajem veljaće pojavile su se vijesti kako je ta tvrtka isporučila barem sto milijuna uređaja s operativnim sustavom Android koji su imali sigurnosni propust, a koji bi hakerima omogućio izvlačenje osjetljivih podataka.

U Samsungu također bave skandalom vezanim uz softversko ograničavanje (throttling) više od deset tisuća aplikacija, ali ne i alata koji mjere izvedbu pojedinih uređaja. Priopćili su kako rade na softverskoj nadogradnji koja bi trebala riješiti problem, piše Apple Insider.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next