Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pokrenuta je udruga koja želi zastupati domaće startupove Istaknuto

Hajdi Ćenan Hajdi Ćenan

CRO Startup želi u prvoj godini rada okupiti barem trećinu domaćih startupova i ima ambiciozne ciljeve.

Od danas Hrvatska ima nešto što dosad nije imala, i po tome je bila jedinstvena u Europskoj uniji.

Naime, u Zagrebu je osnovan CRO Startup, krovna udruga koja bi trebala okupiti sve domaće startupove i pomoći im u proboju do poslovnog uspjeha. Pokrenuta je na inicijativu Udruge nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera CISEx i drugih aktera hrvatske startup zajednice

CRO Startup će, doznajemo, biti otvoren svima koji žele podržati hrvatski startup ekosustav, bilo da su startupi, akademske i druge institucije, druge udruge i investicijski fondovi, uključujući i privatne osobe. Ako vam to zvuči zanimljivo, prijavnicu možete naći na web stranici udruge.

U njenom su upravnom odboru Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie agency), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR) i Hajdi Ćenan (airt), koja će postati prva  prvom predsjednicom CRO Startupa.

Fokus na četiri ključna područja

Udruga će se fokusirati na četiri ključna područja, rekla je Ćenan IT Biz Crunchu.

Vjerojatno najteži i najdugotrajniji cilj je uklanjanje regulatornih barijera. Između ostalog, tražit će lakše otvaranje i zatvaranje tvrtki, stabilni porezni sustav i manje doprinose na plaće, što bi trebalo pogodovati i drugim poslovnim subjektima.

"No, konkretno ćemo raditi na definiranju i prepoznavanju startupa, lakšu podjelu i transfer udjela u njima kako bi se olakšalo investiranje, porezne olakšice na investiranje, ESOP… Ukratko, preslikavanje najboljih praksi koje bi trebale omogućiti da hrvatski startupi ne moraju premještati svoja sjedišta u druge države koje im ovo već omogućuju", naglasila je Ćenan.

Iako je razmjena znanja i iskustava već prisutna, ona je fragmentirana. Ne postoji platforma koja na jednom mjestu okuplja resurse potrebne baš startupovima poput, primjerice, predložaka dokumenata koje svi u nekom trenutku trebaju ili predavanja i edukacije vezane uz razne aspekte traženja investicije - kako pronaći i odabrati potencijalne investitore, na što sve treba obratiti pažnju prilikom dogovaranja uvjeta i tome slično.

Stoga će CRO Startup raditi na objedinjavanju resursa i znanja, ali i dogovarati posebne uvjete i popuste na razne usluge koje startupovi koriste.

Traže se partneri

"Već razgovaramo s A1 Hrvatska o korporativnom partnerstvu kako bi nam pružili podršku ne samo kvantitativno kroz sponzorski budžet, već i kvalitativno. Između ostalog, to obuhvaća edukaciju kako pristupiti korporaciji za pilotiranje i testiranje, otvaranje vrata za suradnju s njihovim partnerima u zemlji i inozemstvu, kreiranje događaja na kojima će startupi moći njima direktno pitchati svoje projekte...

Naravno, takva suradnja je moguća i s tvrtkama iz drugih industrija te ih ovim putem pozivamo da se jave ako su zainteresirani", istaknula je Ćenan.


startup 593324 1920

 

Također dogovaraju suradnju s pružateljima raznih usluga koje koriste startupi, a u kojoj će promoći u kreiranju resursa (na primjer, predložaka za razne ugovore, poput društvenog ugovora, NDA, term sheeta, i slično).

Već imaju plan redovnih okupljanja za druženje, networking i razmjenu iskustava na široj skali, koja je nepobitno potrebna startupima u svim fazama razvoja. "Dogovaramo na njima sudjelovanje startup udruga i drugih država, kako bismo saznali najbolje prakse i naučene lekcije njihovih startupa", najavila je Ćenan.

Treće područje na kojem namjeravaju biti aktivni jačanje je domaće startup zajednice.

"Treba jače i više promovirati nevjerojatne ljude koje imamo i projekte koje su pokrenuli, kako našoj, tako i stranoj javnosti. Treba ih predstaviti potencijalnim (prvim) klijentima, ali i potencijanim investitorima sa svih strana svijeta. Treba im omogućiti puno više druženja, stvaranja veza i poznanstava, i razmjenu iskustava, dobrih, ali i onih loših", uvjerena je Ćenan.

Do 200 članova u prvoj godini

Konačno, cilj je kvalitetnije međunarodno pozicionirati Hrvatsku kao državu koja nije samo turistička destinacija, već ima i živahnu startup scenu.

"Trenutno ta scena nije ni mapirana niti prisutna u ikakvim europskim ili svjetskim izvješćima. To je potrebno ispraviti i pokazati svijetu kakve inovativne i globalno relevantne projekte imamo i da se u hrvatske startupe itekako isplati uložiti", ustvrdila je Ćenan.

Neslužbene procjene govore kako je u Hrvatskoj trenutno aktivno između 500 i 600 startupa. Službene brojke ne postoje jer dosad nije napravljen sustavni pregled tog segmenta, osim za startupove koji se bave umjetnom inteligencijom, a kojih ima nešto više od 100.

"Vjerujem da ćemo znati puno bolje kako stvari stoje kada napravimo istraživanje Startup monitor u suradnji s European Startup Networkom i kada ćemo se moći usporediti s ostalim državama. U prvoj godini djelovanja nadamo se okupiti barem dvjestotinjak članova, po mogućnosti i više", zaključila je Ćenan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next