Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple i Google ne žele strožu regulaciju njihovog poslovanja Istaknuto

Apple i Google ne žele strožu regulaciju njihovog poslovanja

Kako je Odbor za pravosuđe američkog Senata sve bliže usvajanju zakona koji bi mogli smanjiti nadzor i praćenje potrošača, tako su velike tvrtke sve uznemirenije.

Apple i Google su poslali pisma u kojima su otvoreno protiv dva zakonska prijedloga koji bi trebali regulirati njihovo poslovanje.

Riječ je o American Innovation and Choice Online Act, osmišljenom kako bi spriječio favoriziranje vlastitih usluga na štetu drugih, i Open App Markets App, koji cilja potaknuti konkurentnostu trgovinama aplikacijama.

Apple je pismo poslao čelnim ljudima Odbora iz Demokratske i Republikanske stranke u kojem kritizira prijedloge zakona, upozoravajući kako će njihovo usvajanje ugroziti sigurnost i zaštitu privatnosti korisnika. Podsjetili su kako aplikacije preuzete izvan App Storea ne podliježu njihovim strogim pravilima i provjerama prije no što bivaju objavljene.

Manje su tvrtke za nove zakone

Apple trenutno ubire naknadu u rasponu od 15 do 30 posto za svaku kupovinu u aplikaciji preuzetoj iz njihove trgovine. Također, brane razvojnim programerima ugradnju drugih sustava za obradu transakcija, upravo kako bi zadržali taj monopol.

Zbog toga su pod pritiskom tužbi diljem svijeta. Nedavno je sud u Nizozemskoj odlučio kako moraju dozvoliti vlasnicima aplikacija za spajanje usamljenih srca ugradnju alternativnih sustava. Apple je popustio i najavio kako će to omogućiti, ali i pritom će uzimati naknadu.

Google je u svom pismu upućenom američkim zakonodavcima iznio slične tvrdnje, dodavši kako nakon usvajanja zakona "neće moći ponuditi najbolju moguću uslugu potrošačima". Ujedno su upozorili kako bi taj potez mogao dovesti u pitanje američko tehnološko predvodništvo jer će potrošači imati lakši pristup slabijim inačicama njihovih proizvoda, koje neće imati sigurnosne značajke ugrađene po početnim postavkama.

Kao i Apple, Google naplaćuje 15 do 30 posto naknade za aplikacije i kupovinu u njima. I ta je tvrtka zbog toga predmetom brojnih tužbi zbog zlorabe monopolističkog položaja.

S druge strane, za usvajanje novih zakona založilo se više manjih tvrtki, među kojima su Wyze, Yelp, DuckDuckGo i Tor Project, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next