Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazonovi web servisi nedostupni treći put u tri tjedna Istaknuto

Amazonovi web servisi nedostupni treći put u tri tjedna

Amazon Web Services je po treći put u manje od mjesec dana doživio raspad sustava zbog kojeg su korisnicima ostale nedostupne njegove usluge.

Među tvrtkama koje su bile pogođene bile su Epic Games Store i Slack. Korisnici Epicove trgovine igrama nisu se mogli ulogirati i obaviti transakcije, dok su korisnici Slacka zabilježili niz problema u radu. Prošla su skoro tri sata prije no što je problem otklonjen.

Prvi raspad sustava u AWS-u se dogodio 7. prosinca, s posljedicama za korisnike kriptovaluta i drugih financijskih usluga te servisa za zabavu. Između ostalih, zbog toga su u problemima bili Coinbase, Netflix i Disney+, kao i sam Amazon, čiji korisnici nisu mogli pristupiti servisu za upravljanje narudžbama, a pametna zvona Ring i robotski usisavači Roomba ostali su bez pristupa internetu.

Osam dana kasnije ponovno je došlo do tehničkih poteškoća, koje su se odrazile na tvrtke kao što su DoorDash, Facebook, Hulu i Slack, piše Ars Technica.

Sve kompliciranija uska grla

Sve češći incidenti ove vrste ukazuju na to kako je konsolidacija nekad distribuiranih kapaciteta interneta za posljedicu imala stvaranje kritičnih točaka. Ako ta uska grla zbog bilo kojeg razloga zaštekaju posljedice će osjetiti velik broj tvrtki, organizacija i pojedinaca.

Također, održavanje infrastruktrure u računalnom oblaku na međunarodnoj razini iznimno je složen posao, u kojem puno toga može poći po krivu.Svaka promjena mora biti testirana prije no što ju se implementira i pomno praćena nakon što ju se ugradi u sustav, a mora postojati i automatizirani način kako vratiti sustav na prethodno stanje ako se pojave problemi, kao i redudantni te backup sustavi.

Amazon nije objavio tehničke pojedinosti o problemima koji su doveli do raspada sustava, ali toliko incidenata u razmjerno kratko vrijeme upućuju na zaključak kako neki od sustava za backup nisu na dovoljno visokoj razini, piše Washington Post.

AWS je najveći pružatelj usluga računalstva u oblaku na svijetu. Prema podacima analitičke kuće Gartner, drži 40 posto globalnog tržišta kad je riječ o cloud infrastrukturi. Microsoft je na drugoj poziciji, s udjelom od oko 20 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next