Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Više je servisa online nedostupno zbog Amazonovih problema s cloudom Istaknuto

Više je servisa online nedostupno zbog Amazonovih problema s cloudom

Tvrtka Amazon Web Services (AWS) ima tehničkih poteškoća zbog kojih je niz servisa i aplikacija nedostupno ili imaju problema u radu.

AWS nudi usluge računalstva u oblaku brojnim državnim i obrazovnim institucijama te tvrtkama. Zbog raspada sustava Amazon nije mogao slati redovne softverske nadogradnje dok ne uspiju riješiti problem.

Zasad nema naznaka kako je riječ o posljedici zlonamjernog djelovanja. Čini se kako je do problema došlo uslijed oštećenja nekoliko umreženih uređaja u jednoj od regija.

Veliki udio u rukama malog broja tvrtki

Uz Amazonove (uključujući Kindle, Ring, Chime i iRobot), među pogođenim servisima bili Roku, Disney+, Delta Airlines i drugi.

Među onima koji su bili najviše frustrirani vjerojatno su obožavatelji britanske pjevačice Adele, koji su se nadali ugrabiti prve ulaznice za nadolazeće koncerte u Las Vegasu (SAD). Naime, među pogođenim tvrtkama je i Ticketmaster, u kojem su najavljeni početak prodaje bili prisiljeni pomaknuti za idući dan.

Raspad sutava u AWS-u zorno je dočarao u kolikoj mjeri su popularni servisi online ovisi o infrastrukturi u cloudu, piše Financial Times. Prema podacima analitičke kuće Gartner, 80 posto tržišta usluga računalstva u oblaku drži tek pet tvrtki. Među njima je najveći Amazon, s udjelom od 41 posto.

Raspadi sustava se događaju u većini tvrtki koje se bave ovom vrstom posla. Kod AWS-a je problem što opslužuje veliki broj tvrtki i organizacija, pa su incidenti ove vrste znatno vidljiviji i imaju teže posljedice.

Osjetili su ih i u samom Amazonu, gdje se štete zbog ovakvih ispada mogu mjeriti i stotinama tisuća dolara po minuti. Na pragu blagdanske sezone, primjerice, vozači nisu mogli isporučivati pakete kupcima.

Iako se čini kako incidenti ove vrste idu u prilog konkurenciji poput Googlea i Microsofta, malo je vjerojatno kako će puno korisnika zbog jednog od njih odlučiti se na promjenu dobavljača. Ključno je pitanje koliko su česti i koliko ih se brzo rješava.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next