Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk ispunio obećanje: Prodao je dionice Tesle Istaknuto

Elon Musk ispunio obećanje: Prodao je dionice Tesle

Elon Musk prodao je dionice tvrtke Tesla vrijedne približno pet milijardi američkih dolara.

Prodaju, prvu te vrste od 2016. godine, Musk je pokrenuo nekoliko dana nakon što je na Twitteru objavio anketu u kojoj je tviteraše pitao treba li prodati deset posto svog udjela u Tesli kako bi platio porez. Odgovor većine bio je potvrdan.

Prema izvješću predanom američkim regulatorima Musk je u ponedjeljak iskoristio opcije na dionice i prodao blizu pola od ukupno 2,1 milijun dionica koje je primio. Za to je dobio oko 1,1 milijardu američkih dolara u gotovini, čime je podmirio savezni porez vezan uz tu transakciju.
Potom je prodao dodatnih 3,6 milijuna dionica tijekom utorka i srijede. Uz prosječnu cijenu od otprilike 1.071 USD po dionici, dobio je oko 3,8 mlrd. USD.

Musk je tako iskoristio oko devet posto opcija koje istječu u kolovozu 2022. godine.

Uzdrmao ulagače

Iako su ulagači znali kako do prodaje dionica treba doći kako bi Musk mogao podmiriti porezne obveze, cijena dionice Tesle pala je nakon ankete na Twitteru zbog strahovanja kako bi moglo biti prodano više no što se očekivalo. Cijena dionice tog proizvođača električnih vozila se oporavila tijekom srijede, piše CNN.

Musk je prije ovih transakcija imao 170,5 milijuna dionica Tesle, vrijednih 182 mil. USD. Sad još raspolaže sa 71,4 milijuna opcija na dionice, od kojih bi 20,7 milijuna trebalo isteći tijekom ljeta iduće godine.

Na opcijama koje je iskoristio ovog tjedna ostvario je zaradu od 2,5 mlrd. USD jer je prema ugovoru iz 2012. za njih morao platiti tek 6,24 USD po dionici. Potom je prodao približno 934 tisuće dionica po prosječnoj cijeni od 1.180 USD po dionici.

Većina je njegovog osobnog bogatstva - oko 300 mlrd. USD, prema procjeni Bloomberga - u dionicama Tesle i opcijama za njih. Tesla je prije dva tjedna postala šestom tvrtkom na svijetu koja vrijedi više od bilijun USD.

Musk je također najveći dioničar tvrtke za svemirski prijevoz SpaceX.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next