Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uspješno testirani europski čipovi koje razvija i Hrvatska Istaknuto

Uspješno testirani europski čipovi koje razvija i Hrvatska

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva sudjeluje u projektu čiji je cilj postići neovisnost Europske unije u tehnologiji razvoja procesora.

European Processor Initiative (EPI), projekt s 28 partnera iz 10 europskih zemalja s ciljem postizanja neovisnosti Europske unije u tehnologiji HPC čipova i HPC infrastrukturi, objavio je kako su im isporučeni uzorci testnih čipova EPAC1.0 RISC-V. Početna ispitivanja njihova rada bila su uspješna.

Jedan od ključnih segmenata aktivnosti projekta je razvoj europskog intelektualnog vlasništva, procesora temeljenih na arhitekturi RISC-V, koji omogućuju energetski učinkovite i visokopropusne jezgre akceleratora pod nazivom EPAC (European Processor Accelerators).

Dizajnirani i u Hrvatskoj

EPAC kombinira nekoliko akceleratorskih tehnologija specijaliziranih za različita područja primjene. Testni čip sadrži četiri jezgre za vektorsku obradu podataka, sastavljene od jezgre Avispado RISC-V (dizajn SemiDynamics) te jedinice za vektorsku obradu podataka (dizajniran u centru Barcelona Supercomputing i zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva).

Čip sadrži Home Node i L2 predmemoriju (dizajn Chalmers i FORTH), kao i dva dodatna akceleratora: Stencil i Tensor akcelerator (dizajn Fraunhofer IIS, ITWM i ETH Zürich) te procesor promjenjive preciznosti (dizajn CEA LIST). Svi akceleratori povezani su mrežom na čipu i SERDES (dizajn EXTOLL).

EPAC testni čipovi (njih 143) izrađeni su tehnologijom male snage Globalfoundries 22FDX. Površine su 26,97 kvadratnih milimetara i raspolažu s 14 milijuna logičkih instanci (ekvivalentno 93M logičkih vrata), uključujući 991 memorijske instance. Pakirani su matricom FCBGA s 22x22 i imaju ciljanu frekvenciju od 1 GHz.

EPI će nastaviti razvijati, optimizirati i potvrđivati različite IP blokove, stvarajući ekosustav EU HPC IP. Trebao bi biti dostupan industriji i istraživačkim institucijama koje rade na procesorima i akceleratorima za stvaranje globalno konkurentnih modula za HPC sustave sljedećih generacija.

EPI je projekt u sklopu prve faze Okvirnog sporazuma o partnerstvu kojeg je konzorcij potpisao s Europskom komisijom. CIlj je osmisliti i implementirati strategiju za nove generacije europskih procesora male snage za ekstremno računarstvo visokih performansi, Big Data i brojne nove aplikacije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno je najavila izradu Zakona o europskim čipovima, kojim bi veća samostalnost u izradi čipova postala ključnom sastavnicom digitalne strategije Europske unije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next