Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci pritišću Europu, traže sedam godina jamstva za mobitele Istaknuto

Nijemci pritišću Europu, traže sedam godina jamstva za mobitele

Njemačka vlada predlaže produljenje softverske i tehničke podrške za pametne telefone i srodne uređaje na sedam godina.

Njemačka savezna vlada otpočela je pregovore s Europskom komisijom o promjeni legislative koja regulira popravak i održavanje pametnih telefona i tablet računala.

Europska komisija želi prisiliti proizvođače tih uređaja na produljenje podrške za rezervne dijelove i softverske nadogradnje na pet godina (odnosno šest za tablet računala), ali Nijemci žele taj rok produljiti na punih sedam. Cilj je smanjiti štetan utjecaj uređaja iz te kategorije na okoliš i smanjiti količine digitalnog otpada.

Uz to traže prodaju rezervnih dijelova po "razumnoj cijeni", zbog čega bi proizvođači morali objaviti koliko koštaju i ne povećavati cijene tijekom vremena.

Europska komisija namjerava odrediti rok od maksimalno pet radnih dana za dostavu rezervnih dijelova. Nijemci i to žele skratiti. Također su podržali Komisijin plan uvođenja oznaka energetske učinkovitosti i popravljivosti. Potonje bi trebalo pokazati u kojoj mjeri pojedini uređaj može popraviti njegov vlasnik.

Proizvođači: Tri godine su dovoljne

Proizvođači se, piše Apple Insider, tome protive i predlažu produljenje na tri godine za softverske nadogradnje, odnosno dvije godine za funkcionalne nadogradnje. Što se rezervnih dijelova tiče, smatraju kako u ponudi trebaju biti zasloni i baterije jer se druge komponente razmjerno rijetko kvare.

Očekuje se kako bi Europska unija svoj prijedlog novih mjera trebala formirati i predstaviti do 2023. godine.

Europski je parlament prošle godine podržao koncept prava na popravak rezolucijom kojom je od Europske komisije zatraženo obvezno označavanje proizvoda i problema koji se mogu pojaviti vezano uz rok trajanja. Španjolska je već odobrila nacionalni standard zaštite potrošača kojim se traži trogodišnje jamstvo, kao i dulju dostupnost rezervnih dijelova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next